Metaalunie blij met duidelijke onderscheid werknemers en zzp’ers

Koninklijke Metaalunie is blij met een aantal elementen die zijn opgenomen in het brede SER-advies over onder ander de arbeidsmarkt dat aan het kabinet is uitgebracht arbeidsmarkt aan bod komt. Zo heeft het pleidooi van Metaalunie om op een eenvoudige manier onderscheid te maken tussen werknemers en zzp’ers voet aan de grond gekregen. “Met het duidelijke onderscheid tussen werknemers en zzp’ers kunnen wat Metaalunie betreft de voor de zelfstandige ondernemers zo belangrijke fiscale aftrekposten zoveel mogelijk behouden blijven”, zo reageert Jos Kleiboer, directeur Beleid van Metaalunie.

De SER stelt voor dat een zzp’er die minder dan €30 tot € 35 verdient, wordt vermoed werknemer te zijn, tenzij hij of zij aantoont zelfstandige te zijn. Verdient een zzp’er meer, dan wordt vermoed dat het gaat om een zelfstandige. Kleiboer: “Het toepassen van een uurtarief biedt niet in alle situaties uitkomst dan wel de vooraf gewenste zekerheid, maar het is een eerste stap. De vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben aangegeven graag samen met de nieuwe coalitie aan de nadere uitwerking van het advies te willen werken. Het is daarom wachten op de plannen en uitnodiging van de nieuwe coalitie.”

Interne flexibiliteit
In het SER-advies wordt ook een regeling geadviseerd om interne flexibiliteit in bedrijven te regelen. Het is de bedoeling dat bedrijven de mogelijkheid krijgen de arbeidsduur voor werknemers met maximaal 20% te korten. Het loon wordt wel gewoon doorbetaald en de werkgever kan gebruik maken van een compensatieregeling van de overheid. Dit geeft bedrijven flexibiliteit die voorkomt dat er meteen gereorganiseerd moet worden. Als laatste wordt uitzendwerk strikter gereguleerd, om onbedoeld gebruik tegen te gaan.

Lees het volledige ontwerpadvies; ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving (ser.nl)’.