Zo voorkom je lichamelijke overbelasting bij chauffeurs en magazijnmedewerkers

Wist jij dat in Nederland twee op de vijf werknemers lichamelijk belastend werk doen? En dat dit al voor zo’n 460.000 mensen geleid heeft tot ernstige klachten aan schouders, rug, nek, knieën en/of heupen? Vooral bij beroepsgroepen, als (vrachtwagen)chauffeurs en magazijnmedewerkers, komen deze klachten en daardoor soms zelfs uitval op het werk veelvuldig voor. Klachten die in de meeste gevallen eigenlijk vrij eenvoudig te voorkomen zijn, als je maar weet hoe. In dit artikel zet evofenedex de verschillende klachten van beide beroepsgroepen op een rijtje. Ook wordt er aandacht besteed aan waar het op de werkvloer misgaat en zijn er tips te lezen voor zowel werkgevers als werknemers ter voorkoming van lichamelijke overbelasting. Voorkomen is immers in ieders belang!

Vormen van lichamelijke belasting
Magazijnmedewerkers houden zich in de meeste gevallen voornamelijk bezig met het verzamelen van orders. Hierbij wordt veelvuldig gelopen, maar er wordt ook gesjouwd, getrokken en geduwd aan bijvoorbeeld rolcontainers en palletwagens. Dit is zwaar fysiek werk waardoor velen last krijgen van rugklachten en van klachten aan de schouders door de eenzijdige lichamelijke belasting.

(Vrachtwagen)chauffeurs daarentegen lopen juist heel weinig, zij zitten de meeste werktijd stil, vaak in een en dezelfde houding. Ook dit is belastend voor rug en schouders. Daarnaast springen de chauffeurs in en uit hun vrachtwagen, wat erg zwaar is voor zowel de knieën als de enkels.

Aanpak via de TOP-strategie
Om te voorkomen dat medewerkers voor langere tijd uitvallen door lichamelijk klachten, is het raadzaam een analyse te maken van wat hun werk precies inhoudt en welk deel fysieke klachten kan veroorzaken. Heb je dit in kaart gebracht dan kun je een aantal maatregelen nemen en het werk anders inrichten zodat de lichamelijke belasting verminderd wordt. Evofenedex adviseert hiervoor de TOP-strategie te gebruiken. TOP staat voor maatregelen van Technische, Organisatorische en Persoonlijke aard.

De TOP-strategie voor het magazijn

Technische maatregelen
Let tijdens het orders verzamelen op de juiste tilhoogte. Til goederen altijd tussen knie- en schouderhoogte. Tillen lager dan de knieën of hoger dan de schouders is erg belastend. Wordt er ook gewerkt aan vaste werktafels, zorg dan dat deze instelbaar zijn en dat iedere medewerker de tafel op de voor hem of haar juiste hoogte kan afstellen.

Organisatorische maatregelen
Zorg voor taakroulatie. Laat medewerkers niet een hele dag hetzelfde werk doen, maar wissel af tussen bijvoorbeeld orders verzamelen en werk aan een werktafel bij goederenontvangst.

Persoonlijke maatregelen
Denk aan de juiste lichaamshouding tijdens het tillen en tijdens het werk aan een werktafel. Volg hiervoor een training zodat je precies weet welke houding voor jou als medewerker de juiste is. Laat je collega’s je ondersteunen en stimuleer elkaar bij het volhouden. Dit is voor iedereen belangrijk.

TOP-strategie voor (vrachtwagen)chauffeurs
De TOP-strategie toepassen voor chauffeurs is lastiger dan voor magazijnmedewerkers. Zo zijn zowel technische als organisatorische maatregelen moeilijk te nemen. Iedereen zal tijdens het rijden moeten zitten en de houding is daarin lastig te veranderen. Hier is vooral winst te behalen bij het nemen van persoonlijke maatregelen.

Houd je als chauffeur altijd aan de rij- en rusttijden en ga tijdens het rusten juist bewegen. Maak een wandeling en doe rek- en strekoefeningen. Tijdens het rijden kun je op gezette tijden je rug- en buikspieren trainen door deze bewust aan te spannen, dit een aantal tellen vol te houden en ze daarna weer te ontspannen. 

Tips
Zorg ervoor dat je medewerkers fit zijn. Fitte medewerkers zijn veel productiever en zitten beter in hun vel. Bied bijvoorbeeld bedrijfsfitness aan. Ben je werknemer? Maak dan van je fitheid echt werk, dan voel je je niet alleen prettiger tijdens je werkzaamheden maar ook daarbuiten.

Zelf aan de slag?
Wil jij onder begeleiding aan de slag met het aanpakken van fysieke belasting op de werkvloer? Meld je dan aan voor het kosteloze TOPcoach-begeleidingstraject. Tijdens dit traject bied evofenedex begeleiding bij het maken van een duurzaam Plan van Aanpak om lichamelijke overbelasting te voorkomen. Stuur een mail naar a.dirkx@evofenedex.nl of bel naar 079 3466 905.