Energie uit de wijk Challenge 2021-2022 van start

Voor het derde jaar op rij is er € 500.000 beschikbaar voor winnende energieprojecten van inwoners in Den Haag. Den Haag heeft veel creatieve en enthousiaste bewoners die zelf rondlopen met een idee voor de overstap op schone energie of om minder energie te gaan gebruiken. Na de eerste twee succesvolle edities lanceert wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) de 3e editie van de ‘Energie uit de Wijk Challenge’. Denk aan ventilatiesystemen vergelijken voor het type huizen in jullie straat, verticale zonnepanelen, super energiezuinig koken met een hooikist, een energieopwekkende kas op het dak, een e-bankje zodat de kachel minder aan moet.

De challenge daagt bewoners uit zelf met ideeën te komen die ze ook zelf kunnen uitvoeren. De enige eis is dat er binnen twaalf maanden iets ontstaat wat je kan aanraken. De bewoners kunnen hun ideeën pitchen bij een vakkundige jury die de beste ideeën selecteert. De jury en enkele deskundigen helpen bij het koppelen van de bewoners aan ondernemers, studenten of bedrijven die kunnen adviseren of helpen bij de uitvoering.

Er zijn subsidieregelingen, energiescans en inkoop-acties voor al onze inwoners. Daarbij bedenkt de gemeente wat er kan en vergoed onder voorwaarden een deel van de kosten. Hier bij de challenge, zijn de bewoners zelf aan zet.

‘Mensen kennen hun eigen straat, buurt of wijk het beste en zien daar kansen om energie te besparen of om zelf en samen schone energie op te wekken. Als men dan met enthousiaste buren en wijkgenoten een plan heeft opgesteld is vaak de vraag: ”en nu? Hoe komen we van papier naar project?”. Goede ideeën blijven vaak op de plank liggen. Daarom een challenge die inwoners aan het roer zet.’ aldus wethouder Van Tongeren.

Op 9 september start de inschrijving en is er een online kick-off bijeenkomst met de jury en de wethouder en deelnemers van vorige challenges. Inwoners kunnen vragen stellen en tips krijgen voor het indienen van een kansrijk voorstel.

Groepen inwoners, die een plan of idee hebben om bijvoorbeeld samen met hun VVE, hun straat of wijk aan de slag te gaan met de overstap naar schone energie, kunnen dit tot 15 oktober insturen. Later in oktober vindt de voorselectie plaats waarna de geselecteerden hun plannen pitchen aan de onafhankelijke jury. De jury beoordeelt de voorstellen en maakt uiteindelijk de winnaars, de Haagse Energie Toppers 2021 bekend.

De meest kansrijke projecten kunnen hulp krijgen van netwerkpartijen bij het zelf uitvoeren van hun plan. Die ondersteuning is beperkt en bestaat uit hulp bij het vinden van de juiste ondernemers, hulp bij de juridische structuur, vergunningen en financiering, hulp bij verbinding met experts van binnen en buiten de gemeente.

Voor de winnende projecten is in totaal in 2021/2022 € 500.000 beschikbaar.

Op www.duurzamestad.denhaag.nl/challenge staat alle informatie. Vanaf 9 september zal daar het inschrijfformulier te vinden zijn. Alle ingediende projecten zullen ook op die website worden gepubliceerd, zodat mensen hun hulp kunnen aanbieden of zich kunnen aansluiten bij de plannen.