Coronasteun voor Limburgse ondernemers met waterschade

Limburgse ondernemers die door de wateroverlast omzetverlies lijden, kunnen gebruikmaken van de coronasteunpakketten van het kabinet. Zij kunnen bijvoorbeeld loonsubsidie aanvragen (NOW) of een vergoeding krijgen voor de vaste lasten (TVL), zo maakte demissionair minister-president Mark Rutte maandag bekend na afloop van kabinetsoverleg over de pandemie.

De vanwege de coronacrisis opgetuigde steunregelingen NOW en TVL, die het kabinet onlangs tot september verlengde, ‘maken geen onderscheid in de reden voor het omzetverlies en zijn dus ook van toepassing voor Limburg’, zei Rutte. De VVD-premier sprak van ‘een bizarre samenloop met corona’. ‘Het is een heel klein plusje bij al deze ellende dat deze coronaregelingen ook werken bij waterschade.’

Voor materiële schade aan bijvoorbeeld huizen, bedrijfspanden of auto’s kunnen ondernemers en burgers terecht bij hun verzekeraar én het Rijk. Het kabinet verklaarde Limburg vorige week tot rampgebied, waardoor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking is getreden. Deze ‘rampenwet’ uit 1998 fungeert als vangnet voor materiële schade die ‘redelijkerwijs niet verzekerbaar of vermijdbaar’ is. Iemand die bijvoorbeeld zijn auto onvoldoende heeft verzekerd, loopt een vergoeding mis.

‘Ik heb verzekeraars in Valkenburg gehoord, die zeggen dat de meeste materiële schade wel verzekerd is, maar dat geldt niet voor omzetderving’, zegt Monique Princen, voorzitter van ondernemersvereniging MKB Limburg. ‘Dat is echt een knelpunt.’ MKB Limburg is gestart met het inventariseren van de schade bij ondernemers. Om de lobby in Den Haag zo goed mogelijk in te kunnen zetten, wordt de Limburgse ondernemers gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen.