Nikki van der Zouw en Robin Segers winnen Awards op Nederlandse Metaal Dagen

Nikki van der Zouw werkzaam bij Koninklijke Metaalunielid ZME Fijnmechanisch Atelier bv uit Utrecht is de eerste Vakvrouw Metaal van het jaar geworden. Robin Segers werkzaam bij Metaalunielid Stinis bv uit Krimpen a/d Lek won als eerste de Jong Metaal Award. Dat is woensdag bekend geworden tijdens de Nederlandse Metaal Dagen in Den Bosch. De uitslag van de jury bepaalde voor de helft de winnaar, de stemmen van het publiek de andere helft. Volgens de jury laat de uitslag zien dat de jongeren er klaar voor zijn om de toekomst van de metaal te dragen. Metaalunievoorzitter Fried Kaanen reikte de prijzen uit.

De Vakvrouw Metaal Award is voor vrouwelijke vakspecialisten die een aanmoediging verdienen en minimaal 2 jaar actief zijn binnen de Metaalsector. Het gaat om een talentvolle dame die haar sporen heeft verdiend volgens haar collega(s), werkgever of klant. Nikki is ondanks haar jonge leeftijd bezig om ZME Fijnmechanisch Atelier over te nemen en voort te zetten. Inmiddels runt zij elf hightech CNC-machines op het gebied van draaien, langdraaien en multitasking met de hulp van twee vaste medewerkers en een deeltijdwerknemer. De twee oprichters van ZME Fijnmechanisch Atelier zijn nog wel aanwezig, maar inmiddels heeft Nikki hen geheel zakelijk ontlast. Op dit moment is ze zich aan het bekwamen in het langdraaien van minuscule precisiedelen. Ook een mooie mijlpaal is dat de volledig geautomatiseerde 24/7-massadraaicel inmiddels de 10 miljoen geproduceerde producten ruim is gepasseerd, dat doet ze er nog even bij.

Jong Metaal Award
De Jong Metaal Award is bestemd voor dat aanstormende talent (max. 25 jaar) dat ondanks de prille carrière binnen de sector een opmerkelijke drive en knowhow laat zien. Voor deze Award hoeft men niet specifiek actief te zijn als technicus, ook managers en andere vakspecialisten komen voor deze Award in aanmerking. De inmiddels 23-jarige Robin Segers kreeg in 2019 de opdracht om de implementatie van Shop Floor Control te realiseren. Een project dat bedrijfsbreed is ingevoerd om werkprocessen te digitaliseren en te stroomlijnen. Op de werkplekken in de constructie zijn computers komen te staan die de papieren dossiers hebben vervangen. Op een afdeling waar de vergrijzing hoog is, is het Robin gelukt om de mensen met zijn enthousiaste instelling de moderne techniek bij te brengen. Het gebruik van papier is flink teruggebracht en de mensen op de werkvloer ontvangen hun tekeningen en productiedossiers nu digitaal op grote schermen.

Een speciale vermelding was er voor Kaylee van Yperen. De jonge mede-eigenaar van de Stieva Metaalgroep had wel de meeste punten gehaald in de publieksstemming, maar moest in de jurybeoordeling Robin voor laten. 

De jury voor beide Awards bestond uit Eric Weustink – hoofdredacteur van ‘MetaalNieuws’ -, Marianne van Loenhout – beleidsmedewerker van Koninklijke Metaalunie – en Jeroen ter Steege. Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie, heeft tijdens de Metaal Dagen de Awards aan de winnaars overhandigd.