Hoe circulair is de industriesector?

Inmiddels kennen we allemaal het woord circulariteit wel, maar weten we ook daadwerkelijk wat het inhoudt en wat we ermee kunnen of moeten doen? Bij Kruizinga.nl waren we hier benieuwd naar en hebben onderzoek laten doen om antwoordt op de vraag; ‘’hoe circulair is de industriesector?’’ te krijgen.

In welke mate wordt er aandacht besteed aan circulariteit?

Uit onderzoek binnen de industriesector blijkt dat slechts 3% helemaal geen aandacht heeft voor circulariteit. Dit wil zeggen dat bij het grootste deel van deze sector circulariteit al wel onder de aandacht gebracht wordt. De eerste stappen naar een volledig circulaire economie worden dus al gezet.

Wat is nu echt belangrijk bij het aanschaffen van opslag- en transportmiddelen?

Wanneer er nieuwe opslag- of transportmiddelen nodig zijn wordt vaak nog steeds de voorkeur gegeven aan het kopen van nieuwe producten. Tijdens de aanschaf van deze producten wordt er nauwelijks gekeken naar de recycle- en repareerbaarheid. Maar wat maakt circulair inkopen nou anders dan ‘’normaal’’ inkopen? Met circulariteit in gedachten wordt er vooraf al bedacht wat er aan het einde van de gebruiksfase met het product gaat gebeuren. Maar ook tijdens de gebruiksfase kunnen zich onvoorziene problemen voordoen, zoals defecten. Door van tevoren hier al over na te denken, kan de levensduur zo optimaal mogelijk worden benut.

Voor producenten houdt het in dat producten zo ontworpen en ontwikkeld moeten worden, dat ze waarde behouden gedurende de gebruiksfase en gemakkelijk te repareren, recyclen of te hergebruiken zijn.

Naast de voorkeur voor nieuwe producten, zijn er steeds meer bedrijven die andere mogelijkheden zien, zoals het huren van producten of tweedehands kopen. Bij Kruizinga.nl bieden we beide opties aan, maar kopen wij ook overtollige materialen van bedrijven op. Het huren van materialen is een uitstekende optie wanneer u tijdelijk extra capaciteit nodig heeft, maar geen grote investering wilt doen. Onze verhuurmaterialen zijn snel inzetbaar en wanneer u ze niet meer nodig heeft, nemen ze geen kostbare ruimte in gebruik.

Heeft u toch voor langere termijn materialen nodig? Kies dan voor gebruikte producten. Hiermee voorziet u in uw behoefte, maar bespaart u gauw tot 70% in vergelijking met nieuwe producten.

Kortom, door het heroverwegen en doen gedurende het proces, kunt u snel een bijdrage leveren aan een circulaire economie.