Zeven tips voor veilig werken met stellingen

Het in- en uitslaan van goederen in magazijnstellingen vereist opperste concentratie. Een aanrijding met een heftruck of reachtruck is snel gemaakt. En als een pallet niet precies wordt afgezet op de liggers, kunnen de goederen aan de andere kant eruit vallen. Hoe kunnen we problemen voorkomen? De Code Gezond en Veilig Magazijn (CGVM) geeft zeven tips.

Tip 1: Train heftruckbestuurders
Het voorkomen van aanrijdingen start met een goede beheersing van de heftruck. Tijdens een heftrucktraining leren bestuurders waarop ze moeten letten en hoe ze moeten kijken.

Tip 2: Monteer aanrijdbeveiliging
Een aanrijding is nooit helemaal uit te sluiten. Aanrijdbeveiliging zorgt ervoor dat de schade aan de stelling beperkt blijft. Pas op: soms blijft schade verborgen achter de aanrijdbeveiliging.

Tip 3: Controleer op schade
Loop regelmatig een rondje door het magazijn om alle stellingen te controleren op aanrijdschade. Neem steeds iemand anders mee, zodat de bewustwording over de risico’s rondom stellingen toeneemt. En kijk dus ook voorbij de aanrijdbeveiliging.

Tip 4: Laat schade melden
Een aanrijding kan zelfs de beste bestuurder overkomen. Zorg voor een cultuur waarin bestuurders aanrijdschades durven te melden. Wat kan helpen, is een whiteboard waarop de plattegrond van het magazijn is getekend. Leg stiften neer waarmee medewerkers kunnen aangeven waar schades zijn ontstaan.

Tip 5: Installeer camera’s
Om te waarborgen dat pallets correct worden geplaatst, kan het helpen om camera’s op de vorken te monteren. De camerabeelden helpen de bestuurders om de pallets correct op de liggers te plaatsen.

Tip 6: Hang kettingen op
Hang achter de stelling kettingen op aan het plafond. Als een pallet te diep wordt weggezet, komen de kettingen in beweging. Dat is het waarschuwingssignaal voor de heftruckbestuurders dat ze een correctie moeten uitvoeren.

Tip 7: Monteer roosters
Breng roosters aan aan de onderkant en achterkant van de palletplaatsen. Dat voorkomt dat goederen aan de achterkant uit de stellingen vallen en een gevaar vormen voor de medewerkers die daar aan het werk zijn.

Meer informatie over concrete tips van vakgenoten en/of experts? Of heeft u zelf tips en/of oplossingen? Bezoek de website van de Code Gezond en Veilig Magazijn.