Century Aluminum Vlissingen krijgt zonnedak met 9.000 panelen

Century Aluminum Vlissingen laat volgend jaar 9.000 zonnepanelen op zijn bedrijfsdaken leggen. Energiecoöperatie Zeeuwind huurt de dakruimte. De zonnepanelen produceren elektriciteit voor zo’n 1.000 huishoudens.

Zeeuwind betaalt Century een huurvergoeding en het aluminiumbedrijf heeft verder geen omkijken naar het zonnedak-project. De zonnestroom gaat het elektriciteitsnet op. Het liefst had Century Aluminum de groene stroom zelf gebruikt, want daarmee zou het bedrijf bijna een vijfde van zijn elektriciteitsverbruik kunnen dekken. Helaas is dit ingewikkelder dan gehoopt en geen optie. Al sinds 2019 praten Zeeuwind en Century Aluminum Vlissingen over de mogelijkheden voor zonne- en windenergie. Beide partijen bekijken nu of het mogelijk is om in de nabije toekomst een windturbine op het fabrieksterrein te bouwen.

Groene waterstof
Met de stroom die die windmolen levert, wil Century groene waterstof maken. Het bedrijf gebruikt nu aardgas voor de productie van anodes voor aluminiumsmelterijen. Anodes zijn koolstofblokken die nodig zijn bij het elektrolyse smeltproces. 

Na het faillissement van aluminiumsmelter Zalco NV in 2011 kocht het Amerikaanse Century Aluminum de anodefabriek. De nieuwe eigenaar knapte de fabriek voor 50 miljoen dollar op en investeerde later miljoenen in de uitbreiding. De anodes worden vanuit Vlissingen verscheept naar aluminiumsmelter Nordural in IJsland, een dochter van Century. Voor de productie van anodes is aardgas nodig, maar dat ontbreekt in IJsland. Om die reden was Century geïnteresseerd toen de anodefabriek in Vlissingen te koop kwam.

Aardgas vervangen
Duurzame waterstof kan aardgas deels of geheel vervangen. Het plan betekent dat Century een elektrolysefabriek op het terrein moet laten bouwen. Mede dankzij de kennis van Zeeuwind kunnen zij hierdoor hun energietransitie versnellen en werken aan hun toekomstvisie om CO2-arme anoden tegen een concurrerende prijs te produceren.

Voor Zeeuwind is het zonnedak van Century het grootste in haar geschiedenis. Het heeft een vermogen van 3,5 MWp. Het grootste zonnedak-project van Zeeland is te vinden bij Verbrugge Terminals. Op de loodsen aan de Scaldiahaven en Quarleshaven liggen 140.000 zonnepanelen. De panelen leveren voldoende energie om 16.000 huishoudens van stroom te voorzien. KiesZon uit Rosmalen huurt de dakruimte van Verbrugge.