Verwarming en ventilatie met waterstof als energiebron klaar voor grote bedrijfshallen

Onlangs benadrukte Koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan Noorwegen het belang van toepassing van nieuwe vormen van energie zoals waterstof. In Nederland is sinds kort een systeem beschikbaar dat niet alleen meer dan 50% energiebesparing oplevert voor de verwarming en ventilatie van grote bedrijfshallen en distributiecentra, maar ook alvast klaar is voor overstap naar waterstof als duurzame energiebron.

Het gepatenteerde ‘Advanced Energy Technology’ (AET) – systeem is afkomstig van het Engelse familiebedrijf Globe Energy. Zij ontwikkelden een verwarmings- en ventilatiesysteem speciaal voor grote bedrijfsruimtes met hoogtes van 5 tot 50 meter. “Deze ruimtes laten zich lastig gelijkmatig verwarmen”, vertelt Rick Nicolaas, sinds kort vertegenwoordiger voor Globe Energy in Nederland en Europa. “Warme lucht stijgt naar het plafond en wordt via ventilatoren weer naar beneden gedwongen. Dat is een heel inefficiënte en ineffectieve manier van verwarmen.”

Thermocharging techniek
Het systeem van Globe Energy werkt via het principe van Thermocharging. Rick: “Via stralingswarmte worden oppervlakten als muren en vloeren, maar ook apparatuur en meubilair opgewarmd. Deze geven de warmte vervolgens geleidelijk af aan de omgeving. Dit is een zeer efficiënte manier van verwarmen.” Het systeem wordt geleverd met een centraal besturingssysteem waarmee voor iedere zone in het gebouw de ideale temperatuur is in te stellen. Zo zorgt het systeem dat de temperatuur altijd binnen een halve graad van de ingestelde temperatuur blijft. Zelfs als er tijdens laad- en losmomenten deuren open gaan. “Hierdoor kan er bijvoorbeeld ’s winters doorgewerkt worden aan vliegtuigonderhoud van de National Guard in Illinois (USA), iets wat daar voorheen onmogelijk was.”

Enorme energiereducties
Het systeem wordt al toegepast door grote autofabrikanten in Engeland en Amerika zoals Mercedes Benz, Ford en BMW die er bijvoorbeeld hun magazijnen en productie-hallen voor reserveonderdelen mee verwarmen. “Zij zien energiereducties oplopend tot wel 90%”, vertelt Rick. 

Klaar voor waterstof
Op dit moment werkt het systeem op gas en elektriciteit, maar in 2020 heeft Globe Energy het systeem zo aangepast dat ook na installatie moeiteloos over te schakelen is naar waterstof als energiebron. Daarmee is het systeem klaar voor een schone toekomst met duurzame energie. 

Nu ook in Nederland
“Als familiebedrijf heeft Globe Energy zich tot nu toe beperkt tot de markt in Engeland de VS”, aldus Rick. “Maar de huidige ontwikkelingen met energieprijzen en klimaatdoelen vragen, nee schreeuwen, om een grotere verspreiding van dit systeem. Daarom ben ik gestart om het in Nederland onder de aandacht te brengen. Ik zie langs onze snelwegen zoveel distributiecentra en fabriekshallen die met dit systeem enorme energiebesparingen kunnen bereiken. Dat moeten we toch willen?”