VDL verzorgt autonoom transport bij Aviko

VDL Automated Vehicles heeft een autonoom rijdend voertuig ontwikkeld, uitgerust met VDL E-Power dat logistieke processen slimmer, veiliger en duurzamer kan maken. Aviko heeft de eerste VDL Mixed Traffic Transporter (MTT) in gebruik genomen. Diepgevroren friet en andere aardappelspecialiteiten worden op het terrein van de aardappelverwerker in Steenderen autonoom vervoerd, vanaf de productie in de fabriek, onderweg tot aan de opslag in het vrieshuis.

Speciale app

Het generieke autonoom batterij aangedreven platform van de VDL MTT is leverbaar met een scala aan klantspecifieke ladingdragers en een batterijlaadsysteem. Het platform wordt gekoppeld aan de gewenste bovenbouw om bijvoorbeeld pallets, containers of papierrollen te vervoeren. Het MTT-platform wordt beheerd door vlootmanagementsoftware dat is gekoppeld aan het logistieke beheersysteem van de eindgebruiker, via een speciale app ondersteund met volledige digitale service en diagnose op afstand. Bij Aviko in Steenderen worden tot zestig europallets per uur met diepvriesproducten automatisch geladen, vervoerd en gelost door een geklimatiseerde bovenbouw, ter vervanging van traditionele handbediende vrachtwagen-opleggercombinaties.

Eigen veiligheids-en navigatiesysteem
Een van de grootste innovaties van het nieuwe MTT-platform is de integratie van VDL’s eigen veiligheids-en navigatiesysteem. Via data, gegenereerd door sensoren, wordt het voertuig niet alleen over de beoogde route geleid, eveneens wordt geanticipeerd op medeweggebruikers. Door VDL Automated Vehicles (= VDL Steelweld + VDL Containersystemen) ontwikkelde apps analyseren op basis van tekeningen van het terrein de af te leggen routes. Applicaties worden tevens gebruikt om de prestaties van het voertuig te monitoren en om op afstand eventuele storingen te verhelpen. Bij Aviko worden de door apps gegenereerde data beschikbaar gesteld aan de Universiteit Twente en Hogeschool Arnhem Nijmegen om de prestaties van de inzet verder te verbeteren.

Veilige en duurzame oplossing
Gert-Jan Janssen Reinen, directeur supply chain bij Aviko: “VDL heeft ons geholpen om een veilige, duurzame en innovatieve oplossing te vinden voor ons transport tussen fabriek en ons nieuwe vrieshuis. In Steenderen hebben we de afgelopen twee jaar het meest duurzame vrieshuis van Nederland gebouwd. We zijn met VDL een ontwikkeltraject ingegaan om een veilige en duurzame oplossing te vinden voor het transport tussen fabriek en vrieshuis op ons binnenterrein. Aangedreven door elektriciteit die we opwekken met zonnepanelen op het dak van het vrieshuis, kunnen we onze producten nu groener en met minder geluid vervoeren.”