Interactieve kaart voorspelt verkeersdrukte op snelweg A12

Met de auto of vrachtwagen de snelweg A12 Arnhem-Duitse grens op? Kijk dan voor u op reis gaat op de interactieve kaart van A12 Slim Reizen. Al een dag van tevoren kunt u er de verwachte drukte op de A12 zien. Daarnaast vindt u er allerlei handige informatie over reizen op en rondom het traject A12 Arnhem – Duitse grens.

Zo weet u wat een handige tijd is om te reizen en welke reisalternatieven u heeft om sneller en prettiger naar uw bestemming te komen? Ook kunt u zien of er de komende tijd werkzaamheden gepland zijn. Slim voorbereid op weg, dus!

Het is weer hartstikke druk op de snelweg A12 tussen de Duitse grens en Arnhem en de files zijn weer terug als vanouds. ‘We zijn bijna weer terug op het niveau van voor corona, waarbij dagelijks zo’n 65.000 voertuigen over de IJsselbruggen op de A12 richting Arnhem rijden’, ziet Sandra Faessen, als omgevingsmanager actief voor A12 Slim Reizen. ‘De snelweg is té vol. Forenzen, zakelijk verkeer, toerisme, transport en logistiek: allemaal kunnen we een steentje bijdragen aan de oplossing. Om files te voorkomen is het al genoeg als zo’n 10 tot 15% van dit verkeer uit de spits wegblijft.’ De interactieve kaart is een van de middelen waarmee A12 Slim Reizen weggebruikers wil stimuleren om over hun reis na te denken en te helpen om op een andere manier hun bestemming te bereiken.

Hulpmiddelen
Naast de verwachte drukte op de A12 heeft de interactieve kaart ook andere handige hulpmiddelen voor reizigers. Zo kunt u er carpoolplaatsen, Park + Ride-locaties, OV-stations, eHUBS, snelfietsroutes en OV-fietslocaties vinden. U kunt zelf zien hoeveel OV-fietsen op een plek beschikbaar zijn. ‘Ook voor bedrijven in transport en logistiek loont het om reismomenten af te stemmen op de verwachte drukte’, vertelt Faessen. ‘Vanaf het eind van dit jaar kunnen bedrijven de drukteverwachting inladen in hun eigen planningssoftware. Daarnaast kunnen bedrijven een overzicht met de verwachte drukte ook dagelijks in hun mailbox krijgen.’ Voor bedrijven is het bovendien interessant om samen met een logistiek makelaar te kijken naar oplossingen op maat. Dit is gratis. ‘In alle gevallen is een korte e-mail aan een van onze logistiek makelaars voldoende. Hun contactgegevens staan op onze site.’

A12 Slim Reizen
De interactieve kaart is een initiatief van het project A12 Slim Reizen(externe link). In dit project werken het bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen uit de A12-regio samen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. Dit doen zij door reizigers en bedrijven te stimuleren om anders te reizen op het traject A12 Arnhem-Duitse grens. Het project A12 Slim Reizen is onderdeel van Slim & Schoon Onderweg(externe link), het regionale programma voor een schonere en beter bereikbare regio.