Subsidieregeling Verduurzaming MKB

Graag wijst CBM je op een nieuwe overheidssubsidie waarmee tot € 2.500,- subsidie kan worden verkregen per bedrijfspand voor het uitvoeren van een verduurzamingsonderzoek en begeleidingstraject van de verduurzamingsmaatregelen.

De subsidie is vooral interessant voor kleine MKB-bedrijven die hiermee professionele ondersteuning ontvangen om te verduurzamen tegen een minimale eigen bijdrage. Het advies kan naar de specifieke situatie of wensen van de ondernemer worden ingericht, bijvoorbeeld wanneer men hulp wil bij zonnepanelen, LED verlichting of aanschaffen van laadpalen.

Neem contact op met Dirk van Deursen (CBM)
Energie expert: Patrick Braam (Zero Heroes)

Onderzoek naar draagkracht industriedaken
De kosten voor het aanpassen van de dakconstructie is recent onderzocht in opdracht van het TKI Urban Energy en RVO. Het blijkt dat circa 40 procent van de utiliteitsbouw nauwelijks of geen constructieve beperkingen heeft. Bij 45 procent is sprake van een lichte beperking voor het installeren van zonnepanelen.

Daken met ‘geen’ beperking kunnen in sommige gevallen ook kleine aanpassingen nodig hebben welke gemiddeld 1 EUR per m2 kosten.

Daken met een lichte beperking kost een aanpassing gemiddeld 15 EUR per m2. Dit is zo’n 15% meer voor een gemiddelde investering voor een complete installatie.

En voor ‘zwaar-beperkte daken’ kost het gemiddeld 75 EUR per m2

CBM is al een tijd betrokken bij de ontwikkeling van een zelfdragend montagesysteem. Dit systeem in combinatie met lichte panelen kan zelfs een oplossing bieden voor zwaar-beperkte daken, maar geeft tevens mogelijkheden voor de licht-beperkte industriedaken.

Wil je ook iets met zonnepanelen gaan doen? Neem dan contact op met Dirk van Deursen (CBM) of kijk op cbm-energie.nl/diensten/zonnepanelen/.