FPT-VIMAG ontrafelt mythen rond 3D-printen en pleit voor meer kennis

De markt van 3D-printen groeit sinds 2020 sterk, blijkt uit Europese cijfers van CECIMO. Toch is er een aantal mythen over het zogenoemde Additive Manufacturing (AM), constateert Ramon Dooijewaard van FPT-VIMAG. De directeur van de brancheorganisatie voor productietechnologie pleit voor meer kennis over AM. Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie te informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van deze technologie.

“In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van Additive Manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met 0- en 1-seriesproducten de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies”, zegt FPT-VIMAG-directeur Ramon Dooijewaard.

Een van die activiteiten is de interactieve 3D-printing infographic. Hiermee is informatie voor het mkb en voor de Nederlandse maakindustrie over de voordelen en mogelijkheden van Additive Manufacturing gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar. Dat dit nodig is, blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van CECIMO, de Europese organisatie voor de werktuigmachineindustrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën. FPT is hier de Nederlandse vertegenwoordiger van en heeft speciaal aandacht voor Additive Manufacturing.

Mythen
Regelmatig deelt CECIMO vanuit haar Marketing Intelligence-functie inzichten over de Europese maakindustrie. In december 2021 publiceerde de organisatie een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van Additive Manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Wat zijn die aannames en mythen rond 3D-printen?