Dit zijn de subsidies voor duurzaam vervoer in 2022

Veel ondernemers staan de komende jaren voor de taak om te verduurzamen. Een belangrijke stap die je op het gebied van verduurzaming kunt nemen is bijvoorbeeld de aanschaf van een duurzame bedrijfsauto. Om ondernemers financieel te helpen, stelt de overheid diverse subsidies beschikbaar. De belangrijkste regelingen op een rij.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De MIA- en Vamil-regelingen kun je onder meer gebruiken als je een elektrische of een waterstof aangedreven bestelwagen of vrachtauto wilt kopen. Ook voor een oplaadpunt, een elektrische verreiker of een mobiel elektrisch hijswerktuig kun je een beroep doen op die subsidieregelingen.

Met de MIA kan de investeringsaftrek oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Naast de MIA-aftrek kun je nog gebruikmaken van je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven.

Wil je gebruikmaken van een van deze regelingen, lees dan eerst goed de voorwaarden. Aanvragen kan via rvo.nl.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
Naast de MIA-regeling kom je in aanmerking voor de SEBA-regeling als je een nieuwe, emissieloze bestelauto aanschaft. Het subsidiebedrag is maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto. De regeling loopt tot en met 31 december 2025.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Investeer je in een bedrijfsmiddel dat energiezuinig is of zorgt voor minder CO2-uitstoot? Dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek. Je kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Als je ook in aanmerking komt voor de MIA, moet je kiezen voor een van deze regelingen of het bedrag over de verschillende regelingen verdelen.

Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET)
Voor de aanschaf van een zero-emissievrachtauto kunnen bedrijven binnenkort de subsidie Zero Emissie Trucks (AanZET) aanvragen. evofenedex is betrokken geweest bij het opstellen van deze subsidieregeling. Naar verwachting kun je de subsidie vanaf 1 mei 2022 aanvragen.

Extra subsidieregelingen: landelijk, gemeente of provincie
Controleer ook goed de lokale (gemeentelijke) en regionale (provinciale) subsidieregelingen. Gemeenten en provincies hebben vaak nog eigen subsidieregelingen voor ondernemers, zoals een MKB-voucher of een digitaliseringsvoucher.

Op de website van evofenedex vind je een overzicht van landelijke subsidieregelingen en een aantal gemeenten en provincies. Check voor de zekerheid ook de website van je gemeente of provincie.

Vrijstelling motorrijtuigbelasting (MRB)
Volledig elektrische auto’s en vrachtauto’s zijn tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Voor bepaalde bestelauto’s die op diesel rijden, geldt een fijnstoftoeslag. Op de website van de belastingdienst kun je uitrekenen of de fijnstoftoeslag voor je bedrijfsmiddel van toepassing is en hoeveel je moet betalen.

Europese subsidies
De Europese instantie INTERREG is opgericht door de Europese Unie. INTERREG stimuleert ondernemers met subsidies om aan de slag te gaan met duurzaam ondernemen. Op de website van RVO staat meer informatie, het loket voor deze subsidies is momenteel nog niet open. Op de evofenedex website vind je binnenkort meer informatie over Europese subsidies.