Circulair prestatiemanagement in de logistiek

Prestatiemetingen zijn onmisbaar in professioneel logistiek management. Een prestatiemeetsysteem ondersteunt het monitoren, controleren, rapporteren en verbeteren van processen. De laatste jaren zijn een aantal prestatiemeetsystemen ontwikkeld voor de circulaire economie. Echter, tot recentelijk richtten prestatiemetingen in de circulaire economie zich hoofdzakelijk op macro-economisch niveau en circulariteit van producten (product-niveau). Prestatiemetingen op productieketen (supply chain) niveau bleven nog onderontwikkeld.

In het TKI Dinalog project Gebruik van prestatiemetingen in circulaire ketens hebben NHL Stenden Hogeschool en de Universiteit van Twente onderzoek gedaan naar circulair prestatiemanagement in logistiek management op zowel theoretische basis als vanuit het criterium van praktische toepasbaarheid.

In onderstaande MOOC tonen ze de vindingen in twintig korte video’s, waarvan elf theorievideo’s en negen video’s bij bedrijven. Gezamenlijk geven de video’s een goede eerste indruk van de mogelijkheden en het belang  van circulair prestatiemanagement.

De MOOC bevat de volgende video’s:

 1. Introductie
 2. Circulaire economie en supply chain management
 3. Bedrijfsvideo: HempFlax – maker van bio-gebaseerde materialen
 4. Circulair supply chain management
 5. Bedrijfsvideo: Vepa – kantoormeubelfabrikant dat vooroploopt in de transitie naar circulair ondernemen.
 6. Prestatiedoelen in circulaire supply chains
 7. Bedrijfsvideo: AP – productiebedrijf van onder andere panelen dat processen slim optimaliseert om verlies van materialen tegen te gaan.
 8. Circulaire prestatie-indicatoren
 9. Bedrijfsvideo: EMMA SAFETY FOOTWEAR – fabrikant van veiligheidsschoenen dat vooruitstrevend is in circulair ontwerp van haar producten en ketens
 10. Materialenpaspoorten
 11. Bedrijfsvideo: Cirmar – bedenker van circulaire toepassingen waaronder materialenpaspoorten
 12. Synergiën en Trade-offs
 13. Bedrijfsvideo: Dopple – ontwikkelbedrijf voor draadloze technologieën en wearables.
 14. Data analytics
 15. Bedrijfsvideo: IJslander – fabrikant van speeltoestellen dat inzet op maximale benutting van haar producten en maximaal scoort op de CO2 prestatieladder
 16. Circulaire Supply Chain Analytics
 17. Bedrijfsvideo: DutchFiets – circulaire startup van recyclebare fietsen met lange levensduur die volledig in Nederland worden geproduceerd.
 18. Digitale transformatie van de circulaire economie
 19. Bedrijfsvideo: Brink Industrial – met de Lune afvalbakken is een volledig circulaire productielijn ontwikkeld.
 20. Circulair prestatiemanagement