Afzetprijzen industrie 20,9 procent hoger in januari

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari gemiddeld 20,9 procent hoger dan in januari 2021, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 19,6 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Stijging olieprijzen groter
De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld 75,5 euro. Dat was ruim 66 procent meer dan een jaar eerder. In december 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 66 euro, ruim 59 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari 69,5 procent duurder dan in januari 2021. In december lagen de prijzen 69,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in januari 41,3 procent hoger dan een jaar eerder. In december lagen de prijzen 45,4 procent hoger dan in december 2020.

In bijna alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in januari hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in januari
De afzetprijzen van de industrie zijn in januari ten opzichte van december met 3,7 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 3,1 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt stegen met 4,3 procent.