Aan de slag met 5G voor de wireless factory

Op dinsdag 22 maart organiseert FME samen met lidbedrijven KPN en Cordis en met Festa en MWLC een bijeenkomst over de toepassing van 5G voor de ‘wireless factory’ op de Brainport Industry Campus. In de ruimte van het High Tech Software Cluster worden 3 Smart Industry toepassingen bezocht en in interactieve sessies wordt besproken hoe 5G een bijdrage kan leveren aan de businessvragen van jouw bedrijf. Er is ruime gelegenheid tot netwerken tijdens de afsluitende borrel.

 • DATUM, TIJD, LOCATIE
  • 14:30 – 17:30 Brainport Industries Campus, Eindhoven
 • KOSTEN
  • FME-leden
   Gratis
  • Niet-leden
   Gratis

Nieuwe mogelijkheden 5G
De combinatie van een enorme capaciteit, extreem hoge betrouwbaarheid en ultra-lage vertraging maken 5G meer dan alleen een nieuwe vorm van connectiviteit. Het betekent dat maakbedrijven gebruik kunnen gaan maken van draadloze machines, autonoom rijdende robots, augmented reality op de fabrieksvloer en van een mobiel netwerk dat garanties biedt over de beschikbare bandbreedte. Allemaal zaken die cruciaal zijn in een ’digital wireless factory‘.

In het 5G FieldLab voor de maakindustrie op de BIC kunnen bezoekers zien welke 5G indoor use cases in een fabrieksomgeving mogelijk zijn. Omdat 5G indoor nu al beschikbaar is, kunnen bedrijven er nu ook echt mee aan de slag.

Programma
14.30 – 15.00 uur: Inloop en ontvangst op de Brainport Industries Campus 

15.00 – 15.30 uur: Introductie over de toepassing van 5G in de maakindustrie 

 • Opening
  Door Patrick Blommerde, Programmamanager Data Technologieën FME
 • Presentatie ‘The wireless factory’ over de praktische toepassing van 5G
  Door Jacob Groote, EVP Innovation & Partnerships KPN en Paul Cobben, Sector Developer Manufacturing KPN
  Jacob Groote en Paul Cobben gaan in op de verschillende toepassingsmogelijkheden van 5G en de 5G-diensten voor de maakindustrie. Specifiek worden de mogelijkheden voor de draadloze fabriek toegelicht en waarom dit de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie versterkt.

15.30 – 16.30: Bezoek aan de Smart Industry toepassingen in de ruimte van het High Tech Software Cluster 
We bezoeken in groepen de 3 Smart Industry toepassingen waarin verschillende technologie bouwblokken, waaronder 5G, zijn samengebracht. In deze interactieve sessies gaan we in gesprek met elkaar over de inzetbaarheid van deze toepassingen voor maakbedrijven en op welke manier deze kunnen bijdragen aan de concrete business vragen van jouw bedrijf. 

 • Toepassing 1: Vision & sensing robot 
  Door Hans Steuten, CCO MWLC en Paul Cobben KPN
  We demonstreren een vision use case. We laten een autonoom rijdende robot zien die met geavanceerde sensoren de omgeving kan waarnemen. Daarbij kunnen we onder andere anoniem het aantal mensen in een ruimte vaststellen en de robot in een digital twin van de ruimte zien bewegen. We leggen uit hoe indoor lokalisatie, edge computing en 5G dit mogelijk maken.
 • Toepassing 2: Mens machine interactie
  Door Benno Beuting, CEO Cordis
  Mens machine interactie is uiteraard een heel belangrijk thema in de maakindustrie. We laten zien hoe we met behulp van een low code machine platform, augmented reality en 5G deze interactie mogelijk maken. Zie ook: Betere samenwerking tussen mens en machine door 5G en AR (op de website van KPN).
 • Toepassing 3: Virtuele PLC
  Door Jeroen de Bruijn, CEO Festa Solutions
  PLC programmeurs worden steeds schaarser. Het omschrijven van PLC logica heeft vele voordelen, tevens is er geen fysieke PLC in de machine meer nodig. We leggen uit hoe dit is aangepakt, wat de voordelen zijn en wat de rol van edge computing en 5G hierin zijn.

16.30 – 17.00 uur: Plenaire terugkoppeling van de bevindingen over de 3 Smart Industry toepassingen
Plenair worden de reacties uit de groepen op de 3 Smart Industry toepassingen. Wat is de relevantie en inzetbaarheid voor maakbedrijven en op welke wijze kan het bijdragen aan de beantwoording van actuele business vragen van de deelnemers. 

17.00 – 17.30 uur: Afronding en netwerkborrel