Productie industrie groeit met bijna 8 procent in januari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 7,9 procent hoger dan in januari 2021, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,3 procent. Van december op januari daalde de productie met 1,2 procent.

Ruim de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in januari meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met bijna 47 procent opnieuw de grootste groei. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp echter met bijna 10 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in januari 2022 lag de productie onveranderd op een hoog niveau.

In februari 2022 waren de ondernemers in de industrie weliswaar opnieuw minder positief dan een maand eerder, maar het producentenvertrouwen lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) nam in februari opnieuw toe. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in januari met 0,2 procent in vergelijking met een jaar eerder.