Startsein voor Maakfabriek Dordrecht: nieuwe innovatieve hotspot in de regio

In Dordrecht heeft gedeputeerde Meindert Stolk het startsein gegeven voor de doorontwikkeling van het Leerpark tot Smart Campus voor toegepaste innovatie. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Maakfabriek. Startups en scale-ups kunnen hier samenwerken aan innovatieve oplossingen, onder meer voor de maritieme (maak)industrie. De provincie heeft hiervoor €3 miljoen beschikbaar gesteld.

De Maakfabriek wordt een nieuw gebouw op de campus, met faciliteiten waar innovatieve ondernemers uit de maakindustrie gebruik van mogen maken om innovaties te ontwikkelen, verder te brengen of te testen. Ook kunnen ze er andere ondernemers ontmoeten, om kennis te delen of nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Gedeputeerde Meindert Stolk, die het startsein gaf voor de Smart Campus Drechtsteden: “Samenwerking is van groot belang voor innovatie. Daarom investeren we als provincie in dit soort locaties. Dat helpt de ondernemers, onderzoekers en studenten die er al zijn in de regio, maar trekt ook weer nieuwe kennis aan. Dat geeft een impuls aan de innovatiekracht, hard nodig voor de grote vraagstukken waarvoor we staan. Bovendien versterkt zo’n campus met goede faciliteiten de regionale economie.”

Regio Deal
De bouw van de Maakfabriek is een nieuwe stap in de ontwikkeling van Leerpark Dordrecht. Diverse partijen werken al jaren aan de opzet van deze campus. Naast de provincie zijn dat de 7 gemeenten in de Drechtsteden: Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. Zij hebben de ontwikkeling bekrachtigd in een zogeheten Regio Deal Drechtsteden – Gorinchem. Inmiddels zijn op de campus al diverse onderwijsinstellingen gevestigd. Met de realisatie van het zogenaamde Kopgebouw wordt daar binnenkort ook hbo aan toegevoegd.