Aldel: Groningse gaskraan moet verder open

Aluminiumsmelterij Aldel uit Delfzijl wil dat de overheid snel met maatregelen komt om de energie-intensieve industrie te helpen met de torenhoge gasprijs. Financieel directeur Eric Wildschut van het bedrijf pleit onder meer voor het opvoeren van de gaswinning in Groningen.
Wildschut is ook voor het langer openhouden van steenkolencentrales om de energiecrisis door te komen. Verder waarschuwt hij voor de Europese afhankelijkheid van grondstoffen, zoals aluminium uit Rusland.
‘Alles moet nu besproken kunnen worden. Dit is de tijd voor de overheid om in gesprek te gaan met de energie-intensieve industrie over de hoge energieprijzen’, aldus Wildschut.

‘Het wordt alleen maar erger’

Aldel trok vorig jaar al aan de bel over de sterk stijgende energiekosten en de impact daarvan op het bedrijf. ‘We hebben het van de daken geschreeuwd.’ Volgens Wildschut is de ’tijdelijkheid’ van het probleem van hoge energieprijzen nu voorbij. ‘Het wordt alleen maar erger.’

De rol van Rusland

Vanwege de zeer hoge energieprijzen heeft Aldel de productie van eigen aluminium gestaakt, met het verlies van 120 arbeidsplaatsen als gevolg. Het bedrijf moet nu op de open markt aluminium inkopen. Rusland is een zeer belangrijke aluminiumproducent.
Wildschut zegt dat als de Europese aluminiumproductie stil komt te liggen door de hoge energieprijzen, we steeds afhankelijker worden van importen van onder andere uit Rusland. ‘Die afhankelijkheid moet juist los’, stelt hij.

Wens om weer zelf te produceren

Aldel wil daarom graag zo snel mogelijk weer beginnen met eigen aluminiumproductie in Delfzijl, maar vanwege de hoge energieprijzen is dat nu niet rendabel. ‘Terwijl aluminium juist heel belangrijk is voor de energietransitie‘, verklaart Wildschut.
‘Er is dan ook nu steun nodig voor de energie-intensieve industrie. Maak je hard voor je eigen industrie.’