EXPLOSIEVEILIGE WARTEL:  MET OF ZONDER SETTING COMPOUND

Wanneer gebruikt u een Ex d wartel met setting compound (in de volksmond een ’barrier of compound gland’) als kabelinvoering?

In de installatienorm NEN-EN-IEC 60079-14 wordt dat genoemd in geval van:

  1. mogelijk gas- of vloeistoftransport door de ruimten tussen afzonderlijke aders van kabels, of;
  2. directe kabelinvoering in een Ex d behuizing (optie a) uit artikel 10.6.2.

Eerstgenoemde is niet alledaags. In de meeste toepassingen is de kabelverbinding tussen apparatuur niet gevoelig voor gas of vloeistoftransport, omdat gas of vloeistof zich nu eenmaal normaal niet bij de aansluitingen van apparatuur bevindt.

De tweede is aannemelijker. Directe kabelinvoering is weliswaar in Ex d toegestaan maar dan moet wel zeker zijn dat een inwendig optredende explosie niet via de kabel naar buiten kan doorslaan. Een Ex d compressie wartel is mogelijk geschikt, maar vlamdoorslag kan zeker voorkomen worden met een Ex d compound wartel en moet zelfs gebruikt worden als de kabel

  1. niet voldoet aan Annex E (lees: onvoldoende compact is); of
  2. een lengte heeft korter dan 3 meter.

Dus: kabel moet allereerst aan de eisen uit artikel 9.3.2 a) van de norm voldoen. Bij twijfel: kies nog liever voor een gegarandeerde indirecte kabelinvoering met een ’Ex de’ combinatie, waarbij het aansluiten in een Ex e compartiment plaatsvindt. Ook een specialiteit van BARTEC! 

BARTEC levert o.a. het fabricaat Peppers ’barrier glands’ of technisch de beste keuze ’Ex de’ combo met ’line bushings’

www.bartec.nl