afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie bijna 22 procent hoger in februari

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari gemiddeld 21,8 procent hoger dan in februari 2021, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 21,7 procent duurder dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Stijging olieprijzen kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In februari 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 83 euro, ongeveer 61 procent meer dan een jaar eerder. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld 75,5 euro. Dat was ruim 66 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari 67,1 procent duurder dan in februari 2021. In januari lagen de prijzen 69,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 42,9 procent hoger dan een jaar eerder. In januari lagen de prijzen 45,1 procent hoger dan in januari 2021.

In bijna alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder.

afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

Afzetprijzen industrie stijgen in februari

De afzetprijzen van de industrie zijn in februari ten opzichte van januari met 2,1 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 2,5 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,9 procent.

index afzetprijzen