Risicovolle locaties in het magazijn

In magazijnen gebeuren helaas vaak ongelukken. Deze ongelukken bestaan voornamelijk uit aanrijdingen, vallende producten en valpartijen. Maar deze ongelukken doen zich vaak voor op dezelfde locaties. Maar wat zijn dan de gevaarlijkste plekken in het magazijn? Iedere sector kent zijn eigen specifieke gevaren, maar de grootste ‘risico-hotspots’ zetten we hieronder voor u op een rijtje:

Laaddock

In de omgeving van het laaddock is altijd iets te doen. Vrachtauto’s en heftrucks rijden af en aan, er lopen magazijnmedewerkers rond en al die drukte zorgt voor de nodige risico’s. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens die willen wegrijden wanneer het lade en lossen nog in volle gang is. Of transportmiddelen die (per ongeluk) de laadruimte inrijden terwijl zich daar nog iemand bevindt.

Stellingen

In vrijwel alle magazijn en productieomgevingen zijn stellingen te vinden. Hierin worden vaak de goederen opgeslagen. Stellingen worden vaak dicht bij elkaar geplaatst om ruimte te besparen en regelmatig staan deze stellingen niet stevig genoeg, waardoor het risico op vallende producten toeneemt. Aanrijdingen tegen stellingen en onstabiliteit verhogen het risico op vallende producten. Om deze risico’s te minimaliseren kunt u beschermbeugels of stellingbeschermers plaatsen. Hiermee biedt u producten bescherming en waarschuwt u uw werknemer voor gevaarlijke situaties.

Kruisingen, loop- en rijpaden

Tussen de stellingen kruisen voetgangers en voertuigen elkaar vaak en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Om deze te minimaliseren zijn er goede oplossingen te vinden. Zorg voor overzicht met behulp van veiligheidsspiegels, maak gebruik van verkeersborden en pictogrammen en geef duidelijke instructies aan werknemers en blijf deze herhalen.

Omdat zich zowel voetgangers als transportvoertuigen in het magazijn bevinden, kunt u het beste loop- en rijpaden van elkaar gescheiden houden. Geef deze banen aan door middel van vloermarkeringen of afbakeningen en waarschuw personeel onderling door het dragen van reflecterende kleding.

Hoe kan Kruizinga.nl u hierbij helpen?

Wilt u meer weten over de risico’s in en om magazijnen? Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van de risico’s en het vinden van een passende oplossing. Neem contact op met onze specialisten via +31 (0)88 533 1555 of mail ons op info@kruizinga.nl.