A SIGNS & SAFETY: ‘BENUT ONZE KENNIS!’

Bij een flink aantal bedrijven is veiligheidssignalisatie een ondergeschoven kindje, signaleert Marnix Arentsen van A Signs & Safety. Hij noemt het voorbeeld van een deur met daarop diverse verouderde, soms afbladderende veiligheidsstickers. “Met behulp van onze specifieke kennis op dit gebied kunnen wij helpen de veiligheid naar een hoger niveau te brengen.” 

Marnix Arentsen, directeur en eigenaar van het in Duiven gevestigde A Signs & Safety, beschikt over ruim vijfentwintig jaar ervaring op het gebied van veiligheidssignalisatie. Het bedrijf biedt onder andere lock out/tag out producten, ontruimingsplattegronden, maar vooral safety-borden, -stickers en alles wat daartussen zit. “Het draait om safety”, maakt hij duidelijk. “We zijn geen reclamebureau. Gevelreclame doen we bijvoorbeeld niet. Wij richten ons op de BRZO-sector en de bedrijven daar omheen: waar bij procesinstallaties met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, chemicaliën worden opgeslagen en hogedrukleidingen lopen. Wij maken veiligheid inzichtelijk, bijvoorbeeld met behulp van een bord bij de ingang waarop staat met welke veiligheden rekening moet worden gehouden. Of denk aan markeringen voor op tanks of leidingen, waarop je kunt zien welk medium erin wordt opgeslagen of getransporteerd.”

COMPLETE PLAATJE

“De Nederlandse procesindustrie moet het werk met steeds minder mensen gedaan krijgen. Deze ontwikkeling zie je ook in het buitenland”, vertelt hij. “Waar ploegen vroeger uit misschien wel twintig man bestonden, zijn dat er nu nog maar drie à vier. Twintig jaar geleden monteerden deze bedrijven zelf de producten die wij leverden, maar tegenwoordig hebben operations-afdelingen daar de tijd niet meer voor. Daarom verzorgen wij het complete plaatje, inclusief advies en montage. Wij denken mee over het voortraject, waarbij wij onze kennis inbrengen over de wetten en normen, wensen van de klant meenemen en de mogelijkheden en onmogelijkheden bespreken. Zo werken wij naar het product toe, dat wij leveren en monteren.” Vooral het advieswerk heeft A Signs & Safety goed in de vingers, zegt Arentsen. Het bedrijf is zeer goed ingevoerd in de wetten en normen en is daardoor in staat bedrijven voor een verkeerde keuze te behoeden. “Steeds meer geauditeerde bedrijven kloppen bij ons aan. Als ze bijvoorbeeld leidingmarkeringen moeten plaatsen, bekijken wij samen hoe zij hieraan kunnen voldoen. In dit advies zit mijn passie. Ik vind het enorm leuk om met mensen die connectie te maken en hen te helpen met mijn expertise.”

KLEUR

Arentsen geeft een voorbeeld: “In Nederland is er een norm voor het markeren van leidingen. Daarnaast is er sinds kort een internationale norm bijgekomen. Dat zorgt soms voor ruis, want wij komen bedrijven tegen die denken dat de oude norm niet meer geldt. Dat is niet waar; de normen zijn allebei van kracht. Het zijn geen wetten, maar ze beschrijven hoe je de leidingmarkering zou kunnen doen. Wij adviseren dit op te volgen. Neem bijvoorbeeld de kleur op een leiding. Het is wel zo duidelijk wanneer twee verschillende raffinaderijen de kleur geel voor (aard)gas gebruikten” Het gebruik van leidingmarkeringen biedt de operations-afdeling van een plant duidelijkheid, benadrukt hij. Met name bij het opstarten van een nieuwe fabriek en turnarounds, waarbij veel contractors op de site aan het werk zijn. Toch merkt hij dat bedrijven soms tegen de investering aan hikken en ervoor kiezen zelf een printer aan te schaffen. “Die zelf geprinte stickers kun je door je operators erop laten plakken, maar vaak is de kleurstelling niet juist of worden verouderde of niet goed uitgevoerde symbolen/pictogrammen gebruikt. Het loont gewoon om ons advies in te winnen.”

NICHE

Arentsen laat een foto zien van een deur, waarop een bont palet aan stickers is geplakt. Hij somt op: “Helm verplicht, roken verboden, opslag gevaarlijke goederen. Sommige stickers zijn wel tien jaar oud of bladderen af. Dergelijke foto’s duiken regelmatig op. Dan kan je toch beter een paar tientjes uitgeven om alle veiligheidsinformatie netjes op één bord te plaatsen?” Hij merkt dat auditerende BRZO-bedrijven er steeds dichter op zitten. “Ze willen stappen zetten en kijken niet op een dubbeltje. Langzaam gaat het de goede kant op, maar we zijn er nog niet.” De bij A Signs & Safety aanwezige kennis is ook voor grote bedrijven een welkome aanvulling, vindt hij. De daar werkzame veiligheidskundigen weten veelal onvoldoende van zijn vakgebied, wat een niche is. “Laat ons helpen. Gebruik onze kennis. Dat gebeurt nog te weinig. Of het tot een project komt, is helemaal niet belangrijk. Wel dat het veiligheidsniveau naar een hoger plan wordt getrokken. Daaraan willen wij graag een bijdrage leveren.”

JAARCONGRES INDUSTRIËLE VEILIGHEID

A Signs & Safety is partner van het Jaarcongres Industriële Veiligheid, dat op 30 juni in Den Bosch wordt gehouden. “Wij zullen daar onze producten tonen. Daarnaast gaan wij graag het gesprek aan met bezoekers. Ons doel is een rol te spelen in het verbeteren van de veiligheid rond procesinstallaties”, zegt Marnix Arentsen van het bedrijf.