waterstof

Dankzij HyMatters nooit meer zonder waterstof

Een oplossing voor het stikstofprobleem en de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar HyMatters denkt daar toch echt aan bij te kunnen dragen met de ontwikkeling van zogeheten waterstof trailers.

Duurzaam waterstof

Het karretje is niet veel groter dan een boedelbak. Maar daarin gebeuren wel belangrijke dingen, zo vinden ze bij het Arnhemse bedrijf HyMatters. Zij hebben een waterstoftrailer bedacht die op elke plek kan staan. In het apparaat kan met hulp van water en (het liefst groene) stroom zo heel duurzaam waterstof worden gemaakt. Daarmee kunnen auto’s, maar ook landbouwvoertuigen rijden.

Wat is er nodig om waterstof te maken

“In het apparaat gaat 90 liter water”, vertelt waterstofspecialist Edwin Tazelaar. Maar dat is niet het enige wat je nodig hebt om waterstof te maken. Er is ook nog energie nodig. Daarom kan de trailer bijvoorbeeld bij een zonnepanelenveld het teveel aan opgewekte energie verwerken tot waterstof. “Daar kun je in dit apparaat tien kilo waterstof van maken. Daarmee kun je meer dan 1000 kilometer rijden met een auto.”

En zo is er meteen een deel van de oplossing voor het stikstof- en energieprobleem. Stikstof wordt namelijk niet uitgestoten door voertuigen die op waterstof rijden. En doordat de trailer gebruik maakt van het te veel gemaakte energie, wordt het energienetwerk ook ontlast. “Zo, lossen we twee problemen op”, vertelt Tazelaar.

Probleem

Maar er zijn natuurlijk nog wel wat problemen. Het klinkt leuk, zo’n trailer in je eigen achtertuin, of meenemen naar elke gewenste plek. Maar dan heb je nog wel een voertuig nodig die op waterstof rijdt. En die zijn er nog niet zoveel.

Daarnaast zullen de eerste trailers ook nog niet de goedkoopste zijn. “Maar er is absoluut vraag naar”, besluit Tazelaar.