Watersymposium

Hét Nationale Watersymposium

Industriële bedrijven krijgen te maken met steeds groter wateruitdagingen. Dit betreft zowel de watervoorziening als de waterbehandeling en -zuivering. Dat bleek 30 juni tijdens Hét Nationale Watersymposium van de Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie (SKIW) en de Vereniging voor Energie Milieu- en Water (VEMW) bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort. Het event bracht veel mensen uit diverse hoeken van de waterwereld samen, zoals vertegenwoordigers van het ministerie van I&W, waterbeheerders, leveranciers en uiteraard industriële watergebruikers.

Het thema watervoorziening kwam uitgebreid aan bod. Deze staat in toenemende mate onder druk. De droge zomers van 2018 en 2019 staan nog vers in het geheugen gegrift. Daarnaast stonden de media de afgelopen weken vol met berichten over de gevolgen van het lokale drinkwatertekort in Overijssel waar drinkwaterbedrijf Vitens dit jaar al vijf bedrijven nee heeft moeten verkopen op hun aanvraag voor nieuwe drinkwaterleveringen.

Ook op het gebied van de waterbehandeling en zuivering is nog een hoop werk te doen, zo bleek tijdens het symposium. Zo wordt van bedrijven verwacht dat ze in de toekomst aanzienlijk minder chemicaliën gebruiken bij de behandeling van koelwater. Rijkwaterstaat liet weten dat bedrijven worden verplicht om te onderzoeken of koelwater op een chemie-arme manier kan worden behandeld.

Tijdens het middagprogramma stonden de oplossingen centraal. Het werd duidelijk dat veel industriële bedrijven niet achterover leunen maar actief aan de slag gaan met de verduurzaming van hun watergebruik Chris Dotremont van FrieslandCampina ging in op de ambities en resultaten van het bedrijf ten aanzien van het verkleinen van de waterfootprint en Lianne van Oord van Brightsite liet zien dat er op weg naar een duurzame chemie op Chemelot ook de nodige aandacht is voor water.

VEMW en SKIW kijken terug op een zeer geslaagd event en ontmoeten u graag bij het volgende Nationale Watersymposium in 2023. De verschillende presentaties zijn beschikbaar op de site van SKIW