groei

In mei groei investeringen met ruim 7%

In mei 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 7,3 procent groter dan een jaar eerder, meldt het CBS. Dat komt vooral doordat meer is geïnvesteerd in woningen, gebouwen en machines.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Mei 2022 had twee werkdagen meer dan mei 2021. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de omstandigheden voor de investeringen in juli ongeveer gelijk aan die in mei.

Omstandigheden investeringen in juli gelijk

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen.

 

Krimp sloeg om in groei

De omstandigheden voor investeringen zijn in juli nagenoeg gelijk aan die in mei volgens de CBS Investeringsradar.  De krimp van de export goederen jaar op jaar sloeg om in een groei, maar de jaar-op-jaardaling van de beurskoersen was groter en de interbancaire rente steeg.