Afzetprijzen industrie bijna 28% hoger in juli

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli gemiddeld 27,9 procent hoger dan in juli 2021, meldt het CBS. De stijging is wat kleiner dan een maand eerder toen de prijzen ruim 30 procent hoger lagen dan een jaar eerder. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport.

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Stijging olieprijzen minder groot

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 102 euro. Dat was ruim 62 procent meer dan een jaar eerder. In juni 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 110 euro, ruim 81 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juli 94,3 procent duurder dan in juli 2021. In juni lagen de prijzen 121,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli 37,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juni lagen de prijzen 39,3 procent hoger dan in juni 2021.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juli hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie vrijwel onveranderd in juli

De afzetprijzen van de industrie zijn in juli ten opzichte van juni met 0,1 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,3 procent toe, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met 0,4 procent afnamen.