De Dutch Innovation Factory brengt organisaties samen

De Dutch Innovation Factory op het Dutch Innovation Park stond vrijdag 2 september centraal bij het werkbezoek van gedeputeerde Willy de Zoete van de Provincie Zuid-Holland. Dit is dé mbo- en hbo-campus in onze regio voor toegepaste innovaties op het gebied van cybersecurity, smart mobility e-health & care. Hier delen IT-bedrijven en zo’n 800 studenten kennis en werken er samen: een innovatief ecosysteem dat de regio voorziet van nieuw ICT-talent.

 

29 organisaties onder één dak

25 ICT-bedrijven, een internationaal georiënteerde start-up incubator, De Haagse Hogeschool en mboRijnland vind je terug bij de Dutch Innovation Factory (DIF). Communitymanager Bernard Groen: “Doordat we fysiek bij elkaar in het gebouw zitten, zijn de lijnen kort en weten studenten, bedrijven en ondernemers elkaar veel makkelijker te vinden. Bovendien is dit een inspirerende en innovatieve omgeving, dat zorgt voor creativiteit en resultaat.”

Jonge innovatieve bedrijven krijgen met behulp van een start-up incubator hulp bij management, huisvesting of financiering zodat ze een vliegende start kunnen maken.

MKB Digiwerkplaats Haaglanden

Om meer IT’ers op te leiden en de bekendheid met IT bij andere werkenden te vergroten is begin 2020, ‘WE-IT’ opgericht. WE-IT is een consortium van overheden, (particuliere en private) opleiders en het bedrijfsleven. Een aantal van de WE-IT deelprojecten, die met subsidie van de provincie worden ondersteund, zijn gevestigd binnen de DIF: Make IT Work Haaglanden, The Young Digitals (vanaf oktober) en de MKB Digiwerkplaats Haaglanden.

De MKB Digiwerkplaats brengt het onderwijs en het bedrijfsleven samen met de minor ‘Innovatie Adviseur’. In deze minor wordt een multidisciplinair studententeam gekoppeld aan een ondernemer die wil gaan innoveren maar niet weet waar te beginnen.

Denk aan projecten zoals voorraadbeheer, webshop optimalisatie, beheren van klantgegevens binnen de AGV-regelgeving en loyalty programs. Met behulp van een toolset (digiscan) worden ondernemers geholpen om scherp te krijgen waar zij staan met de digitalisering van hun bedrijf en waar toegevoegde waarde te vinden is. Na 9 weken geven studenten concreet advies.

Innovatief en actueel

Ieder jaar werken studenten 20 weken lang aan innovatieve games en andere ICT-oplossingen voor vraagstukken uit het bedrijfsleven en (gemeentelijke) instellingen. In de afgelopen periode was één van de prestaties een doordachte game, gericht op het bevorderen van de mobiliteit van basisschoolkinderen. De karakters uit de game zijn door de kinderen zelf verzonnen en de elementen van het spel zijn gebaseerd op de leerdoelen van de oorspronkelijke gymles. Voor Rotterdam/The Hague Airport is het hele check-in en boarding proces vernieuwd.

Gedeputeerde Willy de Zoete: “Ik ben onder de indruk van de samenwerking die hier plaatsvindt tussen ondernemers, kennisinstellingen en bedrijven op het gebied van economie, digitalisering en Human Capital. Met alle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering krijgen ondernemers hier de ondersteuning die hen verder helpt en doen studenten aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk belangrijke vaardigheden op voor nu en in de toekomst.”