Limas verwerft dealerschap voor robotlaadcel met industriële Fanuc robots die qua prijs kan concurreren met cobotsystemen

De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de grootste CNC-machine leverancier in Turkije, onder andere dealer voor Spinner. De automatiseringstak bouwt al vele jaren turn-key automatiseringsprojecten. De eigenaar van het Turkse familiebedrijf ziet in zowel Europa als Noord-Amerika steeds meer verspanende mkb-bedrijven hun machines automatiseren met cobots. “Dikwijls pakt dit op termijn verkeerd uit”, zegt Hans Blomen, mede op basis van ervaringen van klanten van Limas. De zware belasting van de cobot, die qua reikwijdte vaak in het maximale werkgebied opereert, leidt tot hoge slijtage aan de aandrijvingen. Ook kost het teachen van de robot teveel tijd om kleine batches onbemand te produceren. 

Interessante prijsstelling

De prijs ligt aanzienlijk lager dan die van andere robotcellen. “Met Cubebox kunnen we daarom een betaalbare industriële CNC-automatisering bieden die concurreert met Cobots. Voor de kosten die je uiteindelijk dikwijls kwijt bent als je een frees- of draaimachine met een cobot automatiseert, krijg je met de Cubebox een volwaardige industrierobot en software waarmee je in 4 stappen de robot programmeert”, zegt Hans Blomen, directeur van Limas, over de Cubebox. Met de Cubebox halen maakbedrijven een industriële Fanuc robot in huis, voor een interessante prijs, die gebouwd is om jarenlang probleemloos gewichten te handlen.

Industrierobot voor handling tot 35 kilogram

Tezmaksan bouwt de Cubebox in drie varianten. De Cubebox Blues DR is een robotsysteem met maximaal 8 lades (van elk 1200 bij 600 mm), met maximale handlinggewichten van 7 kilogram (DR Mini), 12 of 35 kilo (DR en DR Max), een dubbele Schunk-grijper en de eigen Robocam software van Tezmaksan. De standaard DR-cel kan twee machines beladen, de DR Max zelfs drie. Werkstukdiameter bedraagt bij de grootste versie maximaal 750 mm. De DR is bedoeld als plug-and-play robotcel voor standalone CNC-machines. De Cubebox Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen. De diameter van deze tafel is 1100 mm. De TR is geschikt voor een Fanuc robot met 12, 25 of 35 kg. handling gewicht. De derde productlijn is de Cubebox Soul voor rackhandling. In de S- en M-uitvoering kunnen racks van 800 bij 500 mm tot respectievelijk 1000 bij 600 mm geladen worden. In de L-uitvoering zijn 11 racks van Europallet formaat (1200 x 800 mm) stapelbaar.

Snel programmeren met Robocam

Alle Cubebox robotlaadsystemen worden geleverd met de zelf ontwikkelde Robocam software. Hans Blomen noemt deze software één van de sterke kanten van het systeem. Het inlezen van een CAD-tekening is voldoende om het werkstuk voor de Cubebox robot te programmeren. Zonder voorkennis van robotprogrammering programmeert de CNC-operator het werkstuk in vier stappen via de eenvoudige dialoogbesturing. Bij de Cubebox DR kan men voor elke lade een ander werkstuk programmeren. Zo kan men kleine series verschillende producten onbemand frezen of draaien. Voor de Cubebox robot zijn verschillende grijpersystemen van Schunk leverbaar, die ofwel in de cel of in een speciaal rek naast de robotcel geplaatst worden. Een automatische deuropener voor de machine kan mee aangeboden worden. 

Duurzame oplossing voor automatisering

Limas heeft een exclusief dealerschap voor Nederland verworven bij Tezmaksan Robotics Technologies. De grootste troef van de Cubebox is volgens Hans Blomen de prijs. Een complete robotcel op basis van de Fanuc industrierobot voor 12 kg. ligt op een vergelijkbaar investeringsniveau als van een gemiddelde cobot, inclusief grijperset, inlay, plaatsing en koppeling met de CNC-machine. Hans Blomen: “Hiermee haal je een industrierobot in huis inclusief software om snel en gemakkelijk de robot te programmeren. De Cubebox concurreert vanwege de prijs en het totale pakket vooral met de cobots, die weliswaar aantrekkelijk geprijsd lijken maar die op termijn minder duurzaam blijken te zijn dan een echte industrierobot.” Limas heeft de eerste Cubebox inmiddels verkocht in Nederland.

Première tijdens Metavak

Sinds kort staan de systemen in de showroom van Limas. Op de Metavak 2022 vindt de officiële première plaats. Een maand later, in week 45, viert Limas het 20-jarig bestaan met een open huis. Het thema hiervan is Industrie 4.0. “Die richting gaan we op. Over tien jaar verkopen we geen standalone machines meer, maar een compleet concept voor onbemande productie. Met de Cubebox robotlaadsystemen halen we daarvoor de juiste basis in huis”, besluit Hans Blomen. 

Meer informatie over de Tezmaksan 

Cubebox: 

https://www.limascnc.nl/automatisering