IoT: onderdeel van uw veiligheidsstrategie

Een container die vlamvat, een giftige stof die vrijkomt of een medewerker die ergens zonder toestemming rondloopt. Innovatieve IoT (Internet of Things)-oplossingen helpen dit soort situaties te voorkomen en ondersteunen uw veiligheidsstrategie. 

In zo’n IoT-oplossing registreren sensoren allerlei data. Denk aan dingen zoals trillingen, druk, temperatuur of locatie. Deze gegevens worden centraal vastgelegd, geanalyseerd en inzichtelijk gemaakt via smartphones, tablets of desktops. Zo kunt u direct ingrijpen bij een incident. Ook belangrijk zijn de ‘lessons learned’ die u uit de data haalt. Wat is er gebeurd en hoe voorkomt u dit voortaan? Tot slot helpen de data u aan te tonen dat u aan de veiligheidsregels en -procedures hebt voldaan en verkleint u dus de kans op boetes of schadeclaims. 

Slimme IoT-oplossingen

Een voorbeeld van zo’n IoT-oplossing van Gemba is de Smart Pyrocam. Daarbij controleert  een warmtebeeldcamera de temperatuur in een gebied. Zo kunnen afval- en recyclingbedrijven broei vroegtijdig signaleren en brand voorkomen. Een ander voorbeeld is de Slimme Helm. Sensoren op de helm geven u bijvoorbeeld een signaal bij een ‘man down’-situatie. Of uw medewerkers krijgen een signaal als ze een onveilige ruimte ingaan of op ‘verboden terrein’ komen.    

Meer weten? Bezoek Gemba op de iTanks-stand op Safety&Health@Work, 5 en 6 oktober a.s. in Rotterdam Ahoy.