Waarom LED in een explosiegevaarlijke omgeving ?

LED technologie wordt steeds populairder in de explosiegevaarlijke omgeving als het gaat om de industriële verlichtingstechnologie radicaal te veranderen. Dit mede dankzij de LED karakteristieken, zijnde de hoge lichtopbrengst en het lage verbruik (W).

LED technologie toegepast in de explosiegevaarlijke omgeving heeft belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele verlichtingsbronnen.

LED verlichting is zeer efficiënt en extreem duurzaam. Een LED verlichtingsbron verbruikt ten opzicht van een traditionele verlichtingsbron, uitgaande van de zelfde hoeveelheid licht, tot wel 90% minder energie.
Normaal gesproken produceert een LED verlichtingsarmatuur 200 Lumen per Watt terwijl een standaard TL armatuur 90 Lumen per Watt produceert. Hiermee wordt duidelijk aangetoond dat kostenbesparing de grootste drijfveer is voor de ontwikkeling van LED verlichting.

LED verlichtingsarmaturen hebben een gemiddelde levensduur van circa 80.000 uur en in sommige gevallen zelfs meer dan 100.000 uur. Deze lange levensduur is zeer relevant voor het toepassen van verlichtingsarmaturen in de explosiegevaarlijke omgevingen aangezien onderhoud aan verlichting gevaarlijk en kostbaar is. Het blijven vasthouden aan traditionele verlichtingsbronnen heeft tot gevolg dat een plant of productieproces stil gelegd moet worden om onderhoud te plegen of om lampen te vervangen.
Juist om deze reden vindt onderhoud en eventueel vervanging vaak alleen plaats indien echt noodzakelijk en in de meeste gevallen pas als er door te weinig werklicht al is ingeleverd op veiligheid. De kosten die het stil leggen van een proces of plant met zich meebrengen kunnen significant zijn.

De hierboven genoemde efficiëntie en lange levensduur hebben een positief effect op de onderhoudskosten en niet minder belangrijk, een voor de mensen veiligere werkomgeving.

Verder heeft LED verlichting een CRI (Colour Rendering Index) van circa 70-97. De CRI is een waarde die aangeeft hoe nauwkeurig de kleur wordt weergegeven. Bijvoorbeeld, zonlicht, welke de echte kleur aangeeft heeft een CRI van 100. Dit betekend dat LED verlichting de kleur zo goed als natuurlijk weer geeft.

Aangezien LED Techniek constant in ontwikkeling is, is het belangrijk om met een betrouwbare partner zoals BARTEC samen te werken. BARTEC kan zich beroepen op ruime ervaring en bewezen technische know-how opgedaan bij projecten, uitgevoerd over de gehele wereld.

BARTEC LED verlichtingsarmaturen zijn gemaakt van sterker materiaal dan de traditionele armaturen en zijn voorzien van gehard glas en is zo ontwikkeld om de potentiële ontstekingsbron in te sluiten.
Het kiezen van BARTEC als een partner betekend samenwerken met een bedrijf die zich specifiek richt op betrouwbare producten. Betrouwbaar ook gekoppeld aan certificering, traceerbaarheid, garantie en verlichtingsontwerp (design).

BARTEC LED verlichtingsarmaturen zijn gecertificeerd volgens internationale normen en voldoen aan diverse richtlijnen zoals: ATEX, IECEx, INMETRO, TRCU, Rina en Russian Marine Certificate.

Traceerbaarheid: BARTEC kan zijn eindproducten en de daarin toegepaste componenten traceren.

Garantie: Er zijn veel leveranciers die zonder verder na te denken 10 jaar garantie afgeven op hun producten zonder te weten waar en hoe de producten worden geïnstalleerd. Voordat een verlengde garantie wordt aangeboden zal een respectabele leverancier zich eerst eigen maken van deze informatie. Dit is zeer belangrijk in een explosiegevaarlijke omgeving aangezien een zwaar industriële omgeving en/of verkeerde installatie effect kan hebben op het juist functioneren van LED verlichting.

Verlichtingsontwerp: Een van de meest verwarrende aspecten van het kiezen van een juist armatuur heeft ook te maken met de opgave van de fabrikant van de juiste lichtopbrengst. De ene fabrikant geeft de lichtopbrengst aan van het armatuur en de ander fabrikant puur van de lamp zelf.

De lichtopbrengst van een verlichtingsarmatuur is een gemeten waarde van het geproduceerde licht nadat de LED is gemonteerd in het armatuur (verlichtingsarmatuur polar diagram). Hier wordt dus rekening gehouden met onder andere de diffuser en elk ander mogelijk aspect van het ontwerp dat invloed heeft op de efficiëntie en verlies door het armatuur.
Lichtopbrengst van de lamp is de output direct van de lamp zonder rekening te houden met mogelijke verliezen door toedoen van het armatuur.

BARTEC kan een verlichting polar diagram leveren om te kunnen controleren of de waarden en karakteristieken voldoen aan de klant wens.

Verder is de initiële berekening/ontwerp van de verlichting één van de belangrijkste aspecten.
Veel producenten kunnen een verlichtingsberekening maken voor een kantoor of een magazijn. Maar het ontwerpen van een verlichtingsberekening voor een explosiegevaarlijke omgeving is wat minder eenvoudig. Explosiegevaarlijke omgevingen hebben meerdere obstakels die de effectiviteit van de verlichting belemmeren. Een typisch voorbeeld hiervan is een chemische plant.

De komst van moderne software geeft de fabrikant de mogelijkheid om een verlichtingsplan op te zetten in 3D en daarbij de verlichte ruimte aan te geven en zodoende een meer betrouwbaar en accuraat overzicht te geven van hetgeen de eindklant nodig heeft.

BARTEC is betrokken bij de ontwikkeling van state-of-the-art LED oplossingen welke in veel gevallen de meest complexe klant specificaties kunnen afdekken.

BARTEC levert een complete range van LED oplossingen voor de explosiegevaarlijke industriële omgeving rekening houdend met efficiëntie, betrouwbaarheid en constante veiligheid. Deze range omvat onder andere: Verlichtingsarmaturen, schijnwerpers, noodverlichtingsarmaturen, waarschuwingsverlichting, en niet explosieveilige straatverlichting.

www.bartec.nl