Personeelstekorten oplossen met omscholingssubsidie

Wil je jouw huidige medewerkers en/of nieuwe medewerkers laten omscholen naar een beroep in de techniek of ICT? Als werkgever kun je dit nu doen via de ‘Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek’; ook wel de Omscholingsregeling genoemd. Bijvoorbeeld voor het omscholen van mensen tot logistiek medewerker of transportplanner.

Op de huidige krappe arbeidsmarkt is dit soort omscholing belangrijk omdat er een groot tekort is aan goede medewerkers in de techniek en ICT. Daarnaast veranderen functies snel door bijvoorbeeld digitalisering, verduurzaming en globalisering. Onder de regeling vallen onder meer transportplanners, logistiek medewerkers, procesoperators, assemblagemedewerkers, monteurs, productieplanners en werkvoorbereiders. De volledige lijst met beroepen die in aanmerking komen voor subsidie, vind je hier.

Duurzaam perspectief

Beroepen veranderen en in organisaties waar nieuwe technologieën worden ingevoerd, verdwijnen sommige taken zelfs helemaal. Vaak komen daar (nieuwe) technische beroepen voor in de plaats, zoals die van programmeur en monteur. Investeren in de ontwikkeling van medewerkers is daarom essentieel voor het voortbestaan van de organisatie, en de baanzekerheid van de mensen die daar werken. Het is dan ook slim (een deel van) de huidige tekorten op te lossen met opleidingen en hiermee ook je mensen meer aan de organisatie te binden. Voor de medewerkers zelf betekent omscholing tot een beroep in de techniek (waaronder logistiek) of ICT een duurzaam perspectief op de arbeidsmarkt.

Ruimte voor 2666 trajecten

Werkgevers kunnen een eenmalig vast bedrag van 3750 euro aanvragen per om te scholen medewerker (maximaal 6 omscholingstrajecten per werkgever). Er is ruimte voor financiering van in totaal 2666 omscholingstrajecten. Hier lees je meer over de voorwaarden en aanvraagprocedure. Het aanvraagloket sluit op 1 december 2022. De volledige lijst van kansrijke beroepen van het UWV vind je hier.