Productie industrie groeide met bijna 6% in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 5,9 procent hoger dan in augustus 2021, maakt het CBS bekend. De groei is de afgelopen drie maanden redelijk stabiel, maar kleiner dan in de maanden daarvoor.

 

In de helft van de branches groei

De helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in augustus meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerden de machine- en de transportmiddelenindustrie de grootste groei. Vorig jaar augustus echter lag een aantal fabrieken in de transportmiddelenindustrie tijdelijk stil vanwege een chiptekort.

Productie op hoog niveau

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus daalde de productie met 1,2 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet. Hoewel de productie in augustus daalde, bleef het niveau hoog.

Ondernemers industrie opnieuw minder optimistisch

De stemming onder ondernemers in de industrie verslechterde voor de tweede maand op rij. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderpositie.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in september verslechterd (volgens de IFO-index). Ze waren minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de toekomstige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in augustus met 3 procent in vergelijking met een jaar eerder.