Wereldgoud in verpakkingsinnovatie voor supply-chain doorbraak op basis van Modified Atmosphere techniek in FIBC’s door Masterpack Group

De 31e  editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot is gewonnen door Masterpack Group, met een baanbrekende toepassing van Modified Atmosphere technologie in de wereld van FIBC’s. Tijdens de unieke en spannende prijsuitreiking op donderdag 6 oktober 2022 sleepten zij de winnaarstrofee met daarin de massief gouden walnoot binnen. Het evenement werd wereldwijd gelivestreamd vanuit de spectaculaire Loft op de 16everdieping van de iconische A’DAM Toren in Amsterdam. Aanwezig waren de tien finalisten, de voltallige jury, belangrijke zakenrelaties die de finalisten wereldwijd promoten op hun respectievelijke aanstaande zakelijke verpakkingsevenementen en de bestuursleden van NVC Nederlands Verpakkingscentrum, organisator van de wedstrijd. Presentatrice was de fenomenale Belgische theaterpersoonlijkheid, econome en tv-presentatrice Francesca Vanthielen. Voordat juryvoorzitter prof. dr.ir. Renee Wever de winnaar bekendmaakte, deelde Vanthielen het podium voor de camera’s met elk van de tien finalisten, zodat zij de gelegenheid kregen om de oorsprong van hun innovatie toe te lichten aan het wereldwijde publiek.

 

De gouden winnaar: Masterpack Group, met zijn doorbraak op basis van Modified Atmosphere technologie in de wereld van FIBC’s.

“Het is de Entropie, domoor!” Een belangrijke uitdaging voor de verpakkingswereld is het bijhouden van wat we doen: waar en wanneer het verpakkingsproces plaatsvindt, evenals het verbruik en de verwijdering van de geleegde verpakkingen. Deze innovatieve Modified Atmosphere technologie gaat uit van het gebruik van ICT en de juiste verpakkingsmaterialen, waardoor de voedselverspilling drastisch wordt verminderd en mogelijk ook de verantwoorde Collect-Control en Backend-verwerking in de wereldwijde toeleveringsketens wordt verbeterd.
Levensmiddelen van hoge kwaliteit behouden hun kwaliteit het langst onder extreem lage zuurstofniveaus. Deze FIBC verlengt de houdbaarheid van maanden tot jaren. De innovatie bestaat uit een verbinding ‘MA Valve 125’ die in de luchtdichte binnenzak wordt verzegeld. Op deze aansluiting kan een draadloze sensor worden aangesloten die zuurstof, temperatuur en vochtigheid controleert.
Voorheen werd het zuurstofgehalte gemeten met een naald. Dit vergde veel handwerk en bracht een hoog besmettingsrisico met zich mee omdat de nieuwe liner rechtstreeks in contact kwam met het product. Met de nieuwe aansluiting en sensor worden continu metingen verricht zonder dat de FIBC hoeft te worden aangeprikt.

Welkom door de NVC-voorzitter: “Kom bij de NVC-familie van holistische verpakkingsbedrijven”.

NVC-voorzitter Armin von Keitz meldde in zijn welkomstwoord bij de start van de prijsuitreiking zijn grote spanning; de winnaar was namelijk voor alle aanwezigen, inclusief hemzelf, nog steeds geheim. Dat is ook precies de bedoeling; NVC heeft geen invloed op de uitkomst van de wedstrijd, maar organiseert het hele proces en ondersteunt de jury en de deelnemers bij het creëren van wat inmiddels de meest competitieve verpakkingsinnovatie-wedstrijd ter wereld is. Von Keitz herinnerde het publiek eraan dat deze aanpak recht uit het hart en de ‘genen’ van de NVC-bedrijfsfamilie komt, waar bedrijven met alle verschillende achtergronden samenwerken om het verpakken voortdurend en wereldwijd te verbeteren. Met De Gouden Noot stimuleert NVC echte “holistische” innovatie in verpakte producten en verpakkingen. Ook bij de wedstrijd gaat het niet alleen om de winnaar, maar nog meer om het proces van samenwerking, innovatie en inspiratie. NVC gelooft oprecht dat deze factoren de sleutel zijn op de reis van de mensheid naar een welvarende, vreedzame en duurzame wereld. 

Von Keitz benadrukte ook dat de organisatie van de wedstrijd geen winst oplevert voor het NVC. Al het ingezamelde budget wordt besteed – en zelfs meer. Hiervoor sprak hij zijn dank uit aan de NVC-familie die inmiddels meer dan vijfhonderd lidbedrijven wereldwijd omvat. Het betreft retailers, verpakkingsleveranciers, verpakkings-merkeigenaren, recyclingbedrijven, testinstituten, ontwerpbureaus en andere bedrijven uit elk aspect van de wondere wereld van het verpakken.

Juryvoorzitter prof.dr.ir. Renee Wever: “Bedankt voor uw inspirerende innovaties”.

Daarna was het aan juryvoorzitter prof. dr.ir. Renee Wever om het eindoordeel bekend te maken. Hij begon met een groot “Dankjewel!” aan alle juryleden voor het samenbrengen van het beste van hun kennis, inspiratievermogen en persoonlijkheid in drie formidabele jurydagen, verdeeld over twee afzonderlijke rondes.

Vervolgens – welhaast nog belangrijker – sprak prof. Wever zijn steun uit voor de vele (veertig) bedrijven die zich acht maanden eerder voor de wedstrijd hadden ingeschreven en vooral voor de tien daarvan die na twee dagen intensief debat de eerste zware ronde hadden overleefd.
De tien finalisten die bij de prijsuitreiking aanwezig waren, hadden de volledig voorbereide jury al ontmoet in de tweede juryronde waar zij het podium hadden gekregen om hun gepubliceerde finalist-innovatie te presenteren en te verdedigen. Ook deze tweede ronde duurde een volle dag. Nadat de finalisten die dag waren vertrokken, is de Jury nog twee uur bezig geweest om tot een definitief besluit te komen over wie het Brons, het Zilver en het uiteindelijke Goud zou gaan winnen in deze 31e editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot. Gezien de omvang van de inzendingen, de kwaliteit van de jury en de structuur van het beoordelingsproces wordt De Gouden Noot inmiddels erkend als de meest competitieve verpakkingsinnovatie-wedstrijd ter wereld.
 

Zilver voor gedurfde Capsule Dispenser in farmaceutische verpakking van PACKSYS GmbH

Het Zilver ging naar de Capsule Dispenser van PACKSYS GmbH. Het elegante en doordachte ontwerp kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de gezondheidszorg thuis. Dankzij de hervulbare dispenser kunnen patiënten thuis op een controleerbare en eenvoudig te hanteren, maar toch veilige manier over hun benodigde medicatie beschikken. De verpakking is compatibel met bestaande vullijnen.
Ongeveer 50% van de vrouwelijke en 30% van de mannelijke bevolking in Europa boven de zestig jaar lijdt aan artrose. In veel gevallen worden alledaagse taken, zoals het openen van een potje of het nemen van een capsule uit een blisterverpakking, een pijnlijke strijd. Met de PACKSYS capsule dispenser kunnen patiënten met een beperkte motorische functie van hun handen hun medicijnen innemen zonder hulp van een zorgverlener. De dispenser zorgt voor eenvoudige en hygiënische eenmalige dosering van farmaceutische capsules. Door de dispenser in te drukken, geeft het systeem precies één capsule af in de doseerbeker – waarmee het product zonder handcontact kan worden toegediend.
 

Brons voor productieproces van plastic flessen met kooldioxide CO2 als grondstof door Mibelle Group

Het Brons werd gewonnen door Mibelle Group met een verbluffende PET-fles gemaakt op basis van (onder andere) CO2 recycling. Wat de natuur kan, kan de mens ook: ethanol maken uit CO2  (kooldioxide). Deze PET-fles van Mibelle is gemaakt in een Frontend-proces dat precies dat doet, op weg naar biobased polymeerverpakkingsmateriaal op industriële schaal. Plot spoiler: alleen de ethanolbron voor het PET wordt op deze manier verkregen, de andere molecule die nodig is om PET te synthetiseren is nog steeds op benzine gebaseerd.
Met de CO2  recyclingtechnologie van de start-up LanzaTech wordt CO2  omgezet in ethanol voor de productie van MEG, dat samen met PTA wordt gebruikt voor de productie van PET. LanzaTech heeft een manier gevonden om uit deze CO2 alcohol te produceren via een gistingsproces, dat ook wordt gebruikt voor het brouwen van bijvoorbeeld bier. Het CO2 recyclingproces maakt gebruik van micro-organismen die de kooldioxide direct kunnen omzetten in ethanol. Het resultaat is dat ongeveer 30% van de PET-fles uit dit CO2  “recycling”-proces wordt gemaakt.


De andere zeven spraakmakende innovaties die de finale haalden

Dit zijn de zeven grote innovaties die ook de finale haalden:
Bluemint® steel pure van Hoffmann The Tin
Dry Molded Fiber van PulPac
FDoR® (Flexo Direct on Rigid) van Van Dam Machine Europe BV
Balaton sluiting van Kraft Heinz
Duurzame papierafwasoplossing van Avery Dennison
Temcoat Liner Flow van EPG Industries
Tray to tray rPET van Hordijk Verpakkingen


Business tour 2022-2023 begint voor winnaar goud, zilver, brons en andere zeven finalisten

De winnaar van het Goud, het Zilver, het Brons en de overige zeven finalisten gaan de komende maanden op wereldreis naar een indrukwekkende reeks zakelijke verpakkingsevenementen. Daartoe behoren het CibustecForum 2022 (25-26 oktober 2022), de NVC Algemene Ledenvergadering 2022 (17 november 2022), de ALL4PACK Emballage Parijs 2022 (21-24 november 2022), de EmpackNL2023 (5-6 april 2023) en last but not least: interpack2023 (4-10 mei 2023).


De 32e editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot start 4 mei 2023

De 32e  editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot start 4 mei 2023 en sluit zodra het maximum aantal van veertig (40) inzendingen is bereikt.


Meer informatie

Kijk voor alle info op www.degoudennoot.com of neem contact op met Corné Huijben via c.huijben@nvc.nl en telefoon +31-(0)182-512411. Hi-res foto’s van de winnaars zijn verkrijgbaar via Rasha Alshaar r.alshaar@nvc.nl en telefoon +31-(0)182-512411.