Mkb-maakbedrijven veiliger op digitaal gebied

Leden van Koninklijke Metaalunie kunnen vanaf vandaag gebruikmaken van Samen Digitaal Veilig. Samen Digitaal Veilig is een praktische tool om mkb-bedrijven en medewerkers op te leiden in digitale veiligheid. Metaalunie heeft daartoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB, Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen.

 

‘De productie van mkb-maakbedrijven is vaak digitaal aangestuurd en je moet zorgen dat dat niet gehackt kan worden waardoor je bijvoorbeeld losgeld moet gaan betalen’, zei Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie bij de ondertekening. ‘Maar je moet er ook voor zorgen dat digitale betalingen veilig afgehandeld worden en dat je de juiste facturen betaalt. We horen steeds vaker dat een bedrijf een factuur betaalt en vervolgens door de opdrachtnemer gebeld wordt met de vraag waar het geld blijft.’

 

Vals gevoel van veiligheid

Bijna de helft van alle bedrijven krijgt op de een of andere manier te maken met internetcriminelen. Bij veel mkb-bedrijven heerst een (vals) gevoel van veiligheid en ontbreekt het gevoel van urgentie om maatregelen te nemen. Bovendien wordt cybersecurity ervaren als complex en beschikken bedrijven veelal niet over voldoende kennis en geschoold personeel om zich weerbaar te maken tegen de cyberdreigingen. ‘Veel grote opdrachtgevers, als een ASML, hebben gegevens van de producten in de cloud staan en delen dat via het web met toeleveranciers, onze leden, en als daar de cybersecurity niet op orde is, dan kan dat ook grote gevolgen hebben voor die grote bedrijven. Het kan je dus intern treffen, maar ook in de hele keten waar jij deel van uitmaakt’, aldus Kleiboer. ‘Het is in de meeste gevallen een kwestie van menselijk gedrag. Eén moment van onoplettendheid kan je tonnen kosten.’

 

Kennis en bewustwording cruciaal

Het nieuwe platform Samen Digitaal Veilig van MKB-Nederland en VNO-NCW helpt mkb-ondernemers het bedrijf digitaal veiliger te maken. Kennis en bewustwording bij medewerkers is cruciaal in de strijd tegen internetcriminaliteit. Samen Digitaal Veilig is een platform dat je helpt jouw bedrijf te beschermen tegen internetcriminelen. Via Samen Digitaal Veilig kunnen medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo’s en vragen. Via een automatische uitvraag ziet de ondernemer of zijn IT-leverancier de zaken goed heeft geregeld. Na het invullen van een veiligheidsscan door de ondernemer komen alle resultaten en voortgang van de organisatie, leveranciers en medewerkers in één veiligheidsdashboard te staan.

 

Medewerkers en IT- leveranciers spelen een belangrijke rol bij cybersecurity, bijvoorbeeld als een deel van de IT aan hen is uitbesteed. Op het platform komen alle groepen samen: de ondernemer, de medewerkers en de IT-leveranciers. Zo is er een overzicht over ieders voortgang en is de ondernemer op de hoogte van de punten die aandacht nodig hebben.

 

Ledenvoordeel

Metaalunieleden kunnen via www.metaalunie.nl Ledenvoordeel » Facilitaire diensten » Cybersecurity: Samen Digitaal Veilig gebruikmaken van de diensten van Samen Digitaal Veilig.