De grote kracht van Ter Hoek: meedenken met de klant

Ter Hoek in Rijssen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een specialist op het gebied van vonkerosie. Maar de onderneming heeft volgens technical sales manager Mohamed Ali Zerouali veel méér in huis. “Doordat we veel verschillende innovatieve technieken onder één dak hebben, kunnen we onze klanten uitstekend helpen bij het oplossen van hun precisieproblemen. Denk daarbij aan moeilijke geometrische vormen, spanningsarm verspanen, zeer nauwe toleranties en extreem gladde oppervlaktes.” Op de Precisiebeurs laat Ter Hoek zien waarom ze dè partner is als het gaat om precisie.

De ontwikkelingen op het gebied van precisietechniek gaan snel. Ingenieurs worden uitgedaagd met verhoogde tolerantie-eisen in combinatie met andere technische problemen, zoals veeleisende geometrische vormen en extreem gladde bewerkte oppervlakken. De Twentse precisiespecialist denkt met ze mee van prototype tot en met (serie) productie. Mohamed Ali: “Wij beoordelen aanvragen eerst op technische haalbaarheid en maakbaarheid. Daarbij denken we in nauw overleg met de klant kritisch na over de vraag bij welke techniek hij het meest is gebaat. Dat kunnen ook combinaties van verschillende technieken zijn.”

Technieken

Ter Hoek staat in de markt bekend als een echte draadvonker en was in Nederland één van de eersten op dit gebied. Bij vonkerosie wordt geleidend materiaal – meestal staal – verspaand door middel van een gecontroleerde vonk. Een andere techniek die Ter Hoek toepast, is zinkvonken. Daarbij wordt een 3d voorgevormde elektrode in het product gebracht, waardoor een negatieve afdruk in het materiaal ontstaat. Zo krijgt het product zijn gewenste vorm.  

Mohamed Ali vestigt verder de aandacht op micro vonkfrezen en boren, een uiterst nauwkeurige verspaningstechniek voor het aanbrengen van kleine gaatjes of vormen. “Daarnaast hebben we een laser-waterjet machine waarmee extreem nauwkeurig onderdelen kunnen worden gesneden. Ook niet geleidende materialen, bijvoorbeeld keramiek, kunnen met deze laser gesneden worden.”

Zeer geavanceerd is de techniek Precision Electro Chemical Machining (PECM). Anders dan bij draadvonken, komt er tijdens het PECM-proces geen warmte vrij. Daardoor wordt er geen mechanische of thermische belasting uitgeoefend op het materiaal. Daarnaast vindt er geen vervuiling plaats van het materiaal doordat het werkstuk en de elektrode elkaar niet aanraken. Vooral in de medische sector en semiconbranche stellen klanten strenge eisen op dit gebied.

Hightech

Ter Hoeks oplossingen worden afgenomen door de hightechindustrie, zoals de semiconbranche en de ruimte- en luchtvaartsector. Daarnaast worden voor de medische wereld onder meer instrumenten voor de oogheelkunde gemaakt. Ter Hoek is voor al haar werkterreinen gecertificeerd en produceert zowel kleine aantallen als grote series, van lichtgewicht tot een paar honderd kilo.

Robotstraat 

Binnenkort wordt bij Ter Hoek een grote stap gezet richting 24/7 productie. Dan wordt een lineaire robotstraat geïnstalleerd die zes machines volledig geautomatiseerd aanstuurt en zich over rails beweegt. Mohamed Ali: “Het grote voordeel is dat de doorlooptijden in de productie korter worden, dus ook de levertijden. We kunnen zeer efficiënt meer uren  draaien, overigens een uitkomst in verband met de huidige personeelskrapte.” Onlangs zijn ook nieuwe draadvonkmachines en PECM machines geplaatst.

Precisiebeurs

Op de Precisiebeurs laat Ter Hoek de bezoeker kennis maken met de diverse technieken. Mohamed Ali: “Dus niet alleen draadvonken maar ook alle andere technieken die hierop aansluiten. Filmpjes maken daarbij goed inzichtelijk hoe we dit doen”. Ook worden engineers uitgedaagd om hun precisievraagstukken voor te leggen aan de specialisten van Ter Hoek.

Masterclass

Mohamed Ali kondigt de komst van online masterclasses aan. “Deze zijn bedoeld voor engineers van onze klanten om meer te leren over de vonkverspanende techniek en technieken die daar op aansluiten. Deelnemers komen alles aan de weet over elke technologie en het toepassingsgebied. Wij bieden oplossingen voor precisievraagstukken die extreme nauwkeurigheid vereisen en waar traditionele technieken vaak niet meer toereikend zijn.” 

Precisiebeurs Standnummer 427.