Check regelmatig je veiligheidshelm

Een veiligheidshelm beschermt het hoofd bij een beknelling, botsing en vallende lading. Maar een helm kan na verloop van tijd zijn beschermende kracht verliezen. Wanneer is een veiligheidshelm rijp voor vervanging?
 
De levensduur van een veiligheidshelm is afhankelijk van twee factoren: het materiaal van de helm en het gebruik van de helm. Het materiaal kan zijn kracht verliezen door blootstelling aan UV-straling, extreme temperaturen en chemicaliën. Dat geldt bijvoorbeeld voor helmen die gemaakt zijn van thermoplastische kunststoffen. Door warmte en zonlicht ‘verdampt’ de weekmaker uit het kunststof, waardoor de helm bros wordt.
 
Het advies luidt om helmen van polyethyleen (PE) bij normaal gebruik na drie jaar te vervangen. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA) gaan maximaal vijf jaar mee, tenzij de gebruiksaanwijzing van de fabrikant een andere gebruiksduur meldt. Bij helmen met een UV- of levensduurindicator laat de verkleuring van de indicator zien wanneer de helm aan vervanging toe is.
 
Controleer op beschadigingen
Helmen van thermohardende of duroplastische materialen hebben in theorie een bijna onbeperkte levensduur. In de praktijk kan de levensduur van deze helmen flink worden beperkt door mechanische beschadigingen zoals breuken, scheuren of diepe krassen. Dat geldt vooral voor helmen van textiel fenol of van met glasvezel versterkt polyester. Het advies is om deze helmen niet langer dan vijf tot tien jaar te gebruiken.
 
Hoe verlengt u de levensduur van de helm? Door hem na gebruik te bewaren op een droge, koele en liefst donkere plek. Controleer de helm daarnaast regelmatig op beschadigingen zoals breuken, scheurtjes en diepe krassen. Vertoont de helm gebreken? Keur hem dan meteen af.