Toeleveranciersbeurs Machinebouw trekt positieve conclusie – FMB

Op de laatste dag van de FMB – Toeleveranciersbeurs Machinebouw heerst tevredenheid bij exposanten en bezoekers – en bij de organisator. Christian Enßle, Head of Cluster FMB: “We horen van veel kanten dat er bij de stands zeer concrete en resultaatgerichte gesprekken hebben plaatsgevonden.”

 

Dit is niet verrassend. Volgens een recente enquête heeft meer dan 85% van de machinebouwers te maken met materiaaltekorten en knelpunten bij de toeleveranciers. Het logische gevolg is dat er wordt gezocht naar alternatieve bevoorradingsbronnen of secundaire leveranciers. Dit is waar de FMB kan zorgen voor een specifiek aanbod. Christian Enßle: “De Duitse machinebouw exporteert wereldwijd, maar koopt bij voorkeur regionaal in. Op de FMB ontmoeten inkopers en andere besluitvormers toeleveranciers die aan dit profiel voldoen, en dat over de hele waardeketen.“

 

Het tweede onderwerp dat de sector nog steeds blijft bezighouden is digitalisering, en ook hier kon de FMB substantiële informatie bieden. Dit geldt voor de talrijke software- en hardwareleveranciers onder de exposanten die hun klanten ondersteunen met tools voor de automatisering en digitalisering van de productie. Maar het geldt ook voor het lezingenprogramma, dat intensief inging op verschillende facetten van Industrie 4.0, en voor de grote stand van de topcluster it´s OWL, waar de bezoekers niet alleen praktijkgerichte digitaliseringsprojecten voorgeschoteld kregen, maar ook spannende toekomstperspectieven voor de productie. Christian Enßle: De beurs heeft opnieuw aangetoond dat Oost-Westfalen-Lippe met zijn unieke concentratie van bedrijven, universiteiten, initiatieven en netwerken een echte hotspot is voor Industrie 4.0. De FMB is de aangewezen ‘etalage’ voor deze activiteiten.“

 

Alles bij elkaar bewees de 17e FMB opnieuw zijn belang als werk- en netwerkbeurs voor de machinebouw in de noordelijke helft van Duitsland. De tevredenheid van de betrokkenen blijkt ook uit het feit dat veel exposanten nog tijdens de beurs hun stands voor 2023 hebben geboekt. De FMB zal dan weer als vanouds plaatsvinden in de tweede week van november: van 8 tot 10 november 2023.