Luchtlager-toepassingen van IBS Precision Engineering

Afbeelding bovenaan: vlakke luchtlagers in een rolling road testopstelling

Fabrikanten worden tegenwoordig geconfronteerd met de vraag naar hoge productiesnelheden in combinatie met extreme precisie. Deze unieke vereisten leiden tot de behoefte aan machines en gereedschappen die wrijving vermijden en met hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid kunnen werken. Een trend die duidelijk te zien is in de automobielindustrie.

De ultra precieze luchtlager-producten van IBS Precision Engineering bieden een uitstekende oplossing om de traditionele lagergerelateerde problemen van wrijving, slijtage en smeermiddelen te vermijden. De ontwikkeling van nieuwe voertuigen brengt tal van test- en meetuitdagingen met zich mee. IBS biedt daarvoor technische oplossingen in de vorm van poreuze media luchtlagers voor het realiseren van extreem accurate testopstellingen. De vele voordelen, zoals het gebrek aan wrijving en slijtage, hoge snelheden, hoge bewegingsprecisie en geen smeermiddelen, zijn krachtige eigenschappen en helpen engineers om de ideale testomstandigheden te creëren.

Aerodynamische testtoepassingen

Hogedruk luchtlagers in rollenbanken (rolling roads) voorkomen opwaartse aanzuiging van de lopende band in gebieden met snelle luchtbewegingen en garanderen een wrijvingsloze verbinding tussen de lopende band en de lagers. De luchtfilm stabiliseert en koelt de banden en vermindert zo het aandrijfvermogen dat nodig is voor het bewegende grondsysteem.

Bandentest toepassingen

Inzicht in het gedrag van banden is essentieel bij het bepalen van hun invloed op het rijgedrag, het rijgemak en de veiligheid van voertuigen. Testopstellingen met ultrahoge druk luchtlagers (tot 25 bar) zorgen voor wrijvingsloos testen ook onder hoge krachten.

Akoestische testtoepassingen

Het volume en de geluiden van geassembleerde voertuigen zijn het resultaat van complexe interacties. Om ongewenst geluid, trillingen en volume te identificeren, is geavanceerde testapparatuur noodzakelijk. Het geluid van luchtlagers is dusdanig verwaarloosbaar, dat ze ideaal zijn als stille bewegingssystemen in geluiddichte kamers.

Drive train testtoepassingen

Van R&D tot productie en conformiteitstesten, het meten van de drive train vereist niet alleen steeds grotere nauwkeurigheid, maar ook consistentie in de meting over de gespecificeerde bereiken en omstandigheden. Contactloze luchtlagers garanderen een wrijvingsvrije rotatiebeweging voor torsietestsystemen en metingen van lagers en afdichtingen.

IBS helpt klanten al bijna 30 jaar om unieke problemen aan te pakken. Met onze deskundige basis in metrologie begrijpen we de ware betekenis van ultra-precieze engineering en hoe we u kunnen helpen dit te bereiken.

Bezoek ons op onze stand 413 tijdens de Precisiebeurs, download Air bearings solution for vehicle testing applications(*) of bezoek onze luchtlager webpagina: www.ibspe.com/air-bearings(**)

Afbeelding hieronder: Voorbeelden van luchtlagers van IBS Precision Engineering

Afbeelding hierboven: Luchtlagertoepassingen in de automobielindustrie