Total Productivity: productiviteit verhogen aan de lopende band

Steeds meer producenten geven hun klanten opties om hun aankoop te voorzien van persoonlijke voorkeuren. Een groot pluspunt voor de verkoop, maar een uitdaging voor de productie. Want hoe produceer je zulke gevarieerde bestellingen zo efficiënt mogelijk? En hoe zorg je ervoor dat je de creativiteit en slimheid van de medewerkers zo goed mogelijk inzet? Dat zijn vraagstukken waar het nieuwe FME-lid Total Productivity wel raad mee weet.

Total Productivity uit Broek op Langedijk bedenkt en bouwt industriële assemblage- en productiesystemen voor het seriematig fabriceren van samengestelde producten. Daarbij kun je denken aan productiestraten voor Quooker kranen, kunststof biercontainers van KeyKeg of scheerapparaten van Philips. Total Productivity directeur Hans Totté. “We bedienen fabrikanten in onder meer de consumentenelektronica, (kunststof)industrie en automobielbranche én hun toeleveranciers, die bijvoorbeeld wielophangingen of schuifdaken fabriceren.”

Massamaatwerk

Totté ziet een groot verschil met twintig jaar geleden: “Waar destijds één type tv-toestel met een paar duizend exemplaren per dag van de band rolde, kan nu één stuk al een serie zijn. Bij een bekende fietsfabrikant bijvoorbeeld kan de consument online zijn of haar eigen fiets samenstellen en zelf framemaat, kleur, banden en accessoires bepalen. In basis zijn alle fietsen hetzelfde, maar in uitvoering uniek. Massaproductie wordt massamaatwerk. Dat maakt het productieproces veel complexer. Die belangrijke beweging in de markt zijn wij gevolgd. Wij ontwerpen systemen die daarop inspelen, met behoud van efficiency en productiviteit.”

Creativiteit als gereedschap

Productiviteit is het sleutelwoord bij Total Productivity, legt Totté uit. “Voor ons is dat de optelsom van Mens, Middel en Methode. De machines an sich leveren niet per definitie productiviteit. Nee, het gaat om de optimale combinatie van automatisering, menselijke arbeid, methodieken en gereedschappen. Hoe regel je de machine in, hoe verspil je zo min mogelijk energie en wie bedienen de machines? Die mensen zijn net zo belangrijk voor het totaalresultaat. Creativiteit is bij dat ontwerp een belangrijk gereedschap. Zonder creativiteit en slimheid kom je niet zover als wij inmiddels zijn.”

“Soms worden we al betrokken bij het bouwen van productielijnen voor producten die nog in de ontwerpfase zitten.”

Afhankelijk van de complexiteit van de opdracht zit er ongeveer een half jaar tussen het eerste telefoontje van de klant en het opleveren van de productiestraat, vertelt Totté. “Snelheid is belangrijk. Fabrikanten willen hun nieuwe product liefst direct op de markt brengen. Die willen bij voorkeur niet een paar maanden wachten voordat de productie kan starten. Soms worden we daarom al betrokken bij het bouwen van lijnen voor producten die nog in de ontwerpfase zitten, zodat ons werk tegelijkertijd met het definitieve product klaar is en de straat meteen kan draaien. Tijd is kostbaar.”

Intensieve samenwerking

Total Productivity concentreert zich bewust op producerende bedrijven in de Benelux. “Bij elk project werken we intensief samen met onze klanten. Hoe complexer de producten zijn en hoe meer varianten, hoe meer overleg nodig is om elkaar goed te begrijpen. Dan is het handig om niet al te ver te hoeven reizen. Een korte afstand tot onze klanten maakt het mogelijk om optimaal maatwerk te leveren. De maakindustrie is de laatste jaren bezig met een herwaardering en heeft een voorkeur voor lokaal produceren. Bij steeds meer van onze klanten speelt circulariteit en duurzaamheid een rol. Ook dat is een reden om niet de hele wereld over te reizen.”

Een andere bewuste keuze is om te werken met een klein kernteam, aldus Totté. “We hebben ervoor gekozen om technische specialismen samen met partners uit te voeren. Om ons heen hebben we een georganiseerd netwerk van specialisten. Hun specifieke kennis en inzichten benutten we om goede oplossingen te bouwen. Veel regionale bedrijven eten uit onze ruif mee. Vaste partners schrijven voor ons bijvoorbeeld de software, bouwen elektrakasten of andere componenten. Zo kunnen we met een klein team toch een royaal volume wegzetten. Nieuwe partners die denken dat ze ook waarde kunnen toevoegen aan ons netwerk, zijn welkom. We houden onze ogen altijd open voor nieuwe expertise en technologische ontwikkelingen.”

TechValley

Dat doet Totté eveneens in samenwerkingsverband TechValley, waarvan hij één van de ‘founding fathers’ is. “De grondgedachte van de samenwerking is dat je kennis met elkaar deelt, zodat iedereen er beter van wordt. We zijn allemaal techbedrijven, maar absoluut geen concurrenten van elkaar. Sommige vragen die we hebben zijn best vergelijkbaar, als je er heel basaal naar kijkt. Bijvoorbeeld over vision techniek. Als je daarover met elkaar kunt overleggen en sparren, levert dat iedereen voordeel op.”

“Als een nieuwe lijn doet wat hij moet doen en de klant is tevreden omdat hij zijn doel bereikt, dan is dat voor mij een gloriemoment.”

Totté zijn ogen stralen als hij over zijn bedrijf vertelt. Na zo’n 35 jaar in het vak wordt hij nog elke dag blij van zijn werk. “Ik heb zo’n mooi beroep! In een tijdsbestek van een half jaar scheppen en creëren we vanaf de tekentafel werkende machines die doen wat je vooraf met elkaar hebt bedacht. Alles beweegt en draait en er komen kant-en-klare producten van de lopende band. Om met Van Kooten & De Bie te spreken: het zijn kicks voor niks, maar als een nieuwe lijn doet wat hij moet doen en de klant is tevreden omdat hij zijn doel bereikt, dan is dat voor mij een gloriemoment.”