Magazijn robot onderstreept kracht van Zeeuwse samenwerking

De collaboratieve robot die bij EQUANS de uitgifte van werk-overalls gaat verzorgen, is het resultaat van Zeeuwse samenwerking. Daarmee vertelt deze cobot een gróter verhaal dan alleen de inzet van innovatieve robotica. Volgens Paul Grinwis, Operationeel Directeur bij EQUANS in Zuidwest en Stephan Verhelst, Operational lead bij SieTec, bewijst deze collaboratieve robot dat techniek meer omvat dan ‘pupen en buzen’.

Het werken aan innovaties maakt techniek ‘sexy’. Dat verhaal willen Paul en Stephan graag samen vertellen, met de aanstormende technische talenten – die hun bedrijven zo hard nodig hebben – in het achterhoofd.Zowel EQUANS als SieTec maken graag werk van regionale samenwerking. SieTec in Terneuzen is een industriële system integrator en Siemens Solution partner. Dit betekent dat dit bedrijf gespecialiseerd is in industriële automatisering met Siemens producten en services. Verder maakt SieTec, als ePlan certified company, gebruik van het engineeringspakket ePlan.

De opdrachtgevers zijn divers en lopen uiteen van (petro)chemische bedrijven en food & beverage tot offshore en zware industrie. EQUANS is onder andere vanuit Hoek actief in bijvoorbeeld de voedselverwerkende sector, ziekenhuizen, zware en lichte industrie.

Als grootste technische dienstverlener in Zeeland is dit bedrijf sterk in installatiewerk, beheer en onderhoud. Daarbij ligt de nadruk op het verduurzamen en energiezuiniger maken van gebouwen en installaties. Paul: “Ons aanbod overlapt elkaar. Toch weerhoudt ons dat niet om samen te werken. Zo heeft SieTec veel ervaring met het aantrekken van technische studenten, automatisering en robotisering. Robotisering maakt het mogelijk om op operationeel niveau efficiënter te werken.”Optimalisatie van de magazijnuitgifte Het idee voor de ontwikkeling van een cobot voor de uitgifte van overalls ontstond tijdens de BO2, het netwerkevent van de Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen. Stephan: “Paul vertelde dat EQUANS een cobot had, maar dat die nog niet gebruikt werd. Samen vonden we dat we daar iets mee moesten doen. Het leek ons leuk om een opdracht te bedenken voor een student.

Bij SieTec bieden we afstudeerders namelijk altijd graag een concrete, fysieke opdracht aan bij een eindklant. Zo kwam van het een het ander en rolde de afstudeeropdracht eruit: het optimaliseren van de magazijnuitgifte door de inzet van robotica.”Verlagen werkdruk De studenten die met de opdracht aan de slag gingen, waren al even enthousiast. In 20 weken doorliepen zij een intensief traject; van het achterhalen van de klantvraag, het maken van een plan van aanpak, ontwerpen, engineering tot in bedrijfstellen en finetunen. Stephan: “Het is in de techniek altijd leuk om met bewegende elementen bezig te zijn. In dit geval leerden de studenten daar heel concreet mee te werken: wat is de impact van een aanpassing van de gebruikersinterface, hoe maak je de cobot intuïtief en wat als je het PLC programma aanpast?” Waar de begeleiding vanuit SieTec zich richtte op de programmering en ePlan engineering, richtte EQUANS zich op het mechanische deel en de klantinterface. De begeleiding bij EQUANS werd gedaan door Damiën Dieleman, Continuous Improvement & Innovatie coördinator. “Het is mooi dat we met deze cobot een bijdrage kunnen leveren aan het ontlasten van medewerkers en het verlagen van de werkdruk. Er worden dagelijks tientallen overalls uitgegeven. Door dat op deze manier te organiseren, ontlasten we de magazijnmedewerkers.