Moderne productiemethoden bij Vekon maken tech banen aantrekkelijk

Moderne manieren van produceren maken werken in de techniek steeds aantrekkelijker. FME-lidbedrijf Vekon wil dat graag laten zien en doet daarom mee aan de Make Tech Yours campagne, en werkte mee aan een boeiende Digi-doener les.

Sinds 1993 ontwerpt en maakt Vekon Besturingstechniek B.V. besturingskasten en -systemen voor de meest uiteenlopende toepassingen. De klanten van Vekon zijn machine- en apparatenbouwers, vooral in Nederland en België, maar de samengestelde producten gaan de hele wereld over.
Sinds 2017 heeft een groot deel van de werkzaamheden van Vekon direct of indirect te maken met de energietransitie die nodig is om de wereld een beetje beter te maken. De industrie is onderdeel van het probleem, maar gek genoeg ook van de oplossing en daar draagt Vekon graag een steentje aan bij. 

ANWB-paal wordt laadpaal

Zo maakt Vekon systemen die ervoor zorgen dat het licht blijft branden op windturbines ten behoeve van de veiligheid van het luchtverkeer. Ze maken ook elektrotechnische onderdelen voor grote zonneparken waar energie wordt opgewekt en ze produceren laadpalen voor het laden van elektrische auto’s en fietsen. Als enige in Nederland maakt Vekon de ‘praat-laadpaal’. De iconische ANWB-praatpaal bouwt het bedrijf om tot laadpaal; een mooie oplossing voor de praatpalen die we allemaal kennen en op deze manier krijgt dit product op een duurzame manier een tweede leven.

Om ervoor te zorgen dat we de klimaatdoelen gaan halen is nog veel werk te verrichten. De Nederlandse maakindustrie kan hierin een grote rol van betekenis spelen. Zowel door innovatieve oplossingen te ontwikkelen maar ook door een voorbeeldrol te nemen voor Europa en zelfs de rest van de wereld. 

Daarnaast moet het huidige netwerk snel worden uitgebreid. Alle klimaat neutrale energieoplossingen hebben netwerk capaciteit en opslag nodig en die capaciteit is op dit moment al veel te gering. Vekon helpt mee om dit probleem op te lossen door besturingssystemen te maken voor zowel nieuwe hoogspanningsstations als de uitbreiding van bestaande stations.
Al deze complexe producten worden op een slimme manier samengesteld. Door een hoge mate van digitalisering en automatisering op de werkvloer en in de indirecte processen is er veel real time data beschikbaar en kunnen we projecten optimaal volgen. Daarnaast biedt al deze data veel analyse-mogelijkheden zodat we processen nog slimmer en efficiënter kunnen inrichten. 

Het vak verandert

Het vak van besturingskastenbouwer is daarmee de afgelopen jaren volledig veranderd. Zo stuurt de 3D-data vanuit het ontwerp de productiemachines aan. De mechanische bewerking aan de kasten, het op maat maken van goot en montagerail en het vooraf produceren van gecodeerde draden is daarmee sterk veranderd. Het werk is modulair, efficiënt en kwalitatief beter. Bovendien biedt deze innovatie mogelijkheden voor onbenut arbeidspotentieel waarmee we capaciteit kunnen garanderen en maken we hopelijk ook jonge kinderen enthousiast voor het mooie vak van elektrotechniek.

Vekon heeft daarom met enthousiasme meegewerkt aan een Make Tech Yours Digi-doener les.