Veelzijdig toepasbaar: kleine stootdempers van ACE in lineaire modules

Bij hoge snelheden is de noodzaak om goed te kunnen remmen groot. Gebruikers van lineaire aandrijvingen kunnen daarvoor tegenwoordig gebruikmaken van een groot aanbod aan componenten. Voorbeeld daarvan zijn de kleine stootdempers van dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer GmbH. Ze worden onder andere gebruikt in de pneumatische modules van zipatec Montagetechnik GmbH & Co. KG, producent van automatiseringsoplossingen, gevestigd in het zuiden van Duitsland.

Het remproces bij de handling wordt in vergelijkbare modules vaak met behulp van pneumatiek geregeld. In zijn lineaire module LM35, een compacte maar complete oplossing bestaande uit een geleiderail, slede, eindplaten en demping, heeft zipatec echter hydraulische kleine stootdempers van het type MC30EUM ACE geïnstalleerd om het afremmen van de modules voordeliger en het gedrag beter voorspelbaar te maken.  De modules kunnen eenvoudig in constructies worden geïntegreerd en het aanpassen van de slaglengte is zo eenvoudig dat veel klanten dit op locatie zelf doen.

Met behulp van de online calculatietools op www.ace-ace.nl, een eigen CAD-programma en aanvullende tests die samen met ACE zijn uitgevoerd, koos zipatec voor deze zelfinstellende en onderhoudsvrije dempingselementen. Met een slag van 8 mm en een energieopname van 3,5 Nm per slag zijn ze prima in staat om per uur een energie van 5.600 Nm op te nemen. De kleine krachtpatsers zijn in uitgeschoven toestand slechts 54 mm lang en wegen slechts 10 gram, en kunnen dankzij een M8x1-schroefdraad probleemloos in bijna elke constructie worden geïntegreerd.

Kleine stootdempers optimaliseren machines betrouwbaar en effectief door bewegende massa’s snel en zonder schade af te remmen. Als een bewegende massa de stootdemper raakt, zet de zuiger de olie in de drukhuls in beweging. De olie wordt door de smooropeningen gedrukt, waardoor de toegevoerde energie in warmte wordt omgezet. Afhankelijk van de toepassing zijn de smooropeningen zodanig verdeeld dat de massa met een constante dempingskracht afgeremd en de kinetische energie dus gelijkmatig over de gehele slaglengte wordt opgenomen. De constante lineaire karakteristiek gaat gepaard met een zo gering mogelijke belasting van de machine. Door snel en voorzichtig af te remmen, zonder terugslageffecten, kunnen machines sneller werken en zijn daarmee productiever.

Meer weten over de kleine stootdempers van ACE? Neem dan een kijkje op https://www.ace-ace.nl/nl/producten/dempingstechniek/kleine-stootdempers.html