TRX-energietoevoersysteem van igus brengt revolutie teweeg op industriële robots

Om ervoor te zorgen dat kabels op industriële robots veilig, eenvoudig en compact in beweging kunnen worden geleid, heeft igus de nieuwe vierdimensionale triflex TRX-kabelrups ontwikkeld. De kabelrups vervangt de klassieke robotslangpakketten en retractie-systemen. Het bijzondere kenmerk: 40 procent retractielengte is gegarandeerd dankzij een uniek telescopisch mechanisme binnenin de kabelrups. Hierdoor kunnen gebruikers ruimte besparen op de derde as van hun robot, maar ook tot 83 procent gewicht en hoge kosten voor retractie-systemen.

De driedimensionale triflex R-kabelrupsen van igus worden op grote schaal toegepast in de industrie voor het fail-safe geleiden van kabels en slangen op robots. Retractie-systemen werden tot nu toe gebruikt op de derde as om ervoor te zorgen dat er tijdens de beweging van het kabelrups-systeem geen lussen ontstaan die de robot zouden kunnen hinderen. “De assen op de robots bieden echter steeds minder ruimte, er was dus een nieuwe oplossing nodig”, verteld Mark van de Waal, Marketing Manager bij igus B.V. En zogezegd, zo gedaan: op basis van de reguliere triflex R kabelrups werd het triflex TRX-systeem ontwikkeld.

83 procent gewichtsbesparing

In vergelijking met andere retractie-systemen bespaart de gebruiker tot 83 procent gewicht en heeft hij minder dan de helft van de installatieruimte nodig. Op deze manier kunnen de prestaties van de robot verder worden verbeterd en worden de kosten aanzienlijk verlaagd door af te zien van een bijkomend retractiesysteem. TRX kan eenvoudig worden aangesloten op bestaande TRE-kabelrupsen. Net als bij de TRE, kunnen de kabels snel van buitenaf in de kabelrups worden gedrukt. igus toont de TRX aan geïnteresseerden op de Vision, Robotics & Motion vakbeurs welke op 7 en 8 juni aanstaande wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. U vindt igus op stand 13.

Meer informatie en een video over de werking van TRX vindt u op: 

https://www.igus.nl/TRX

Het TRX-systeem van igus bespaart ruimte op de derde robotas en zorgt voor een retractielengte tot 40 procent. (Bron: igus B.V.)