Verklein de kans op aanrijdingen bij doorgangen

Wie met zijn heftruck van de ene naar de andere hal rijdt, heeft maar beperkt zicht op het verkeer aan de andere kant van de muur. De Code Gezond en Veilig Magazijn geeft tips om aanrijdingen met voetgangers en aanrijdingen tussen heftrucks onderling te beperken.
 
Vrijwel elk magazijn telt doorgangen met veel heftruckverkeer. Denk aan magazijnen die bestaan uit meerdere hallen die middels overheaddeuren van elkaar zijn gescheiden. Of denk aan magazijnen met deuren naar de productiehal of naar het buitenterrein.
 
Bij al die doorgangen is het zicht op het verkeer aan de andere kant van de muur vaak beperkt. De Code Gezond en Veilig Magazijn (CGVM) geeft aan hoe het risico op aanrijdingen kan worden beperkt.
 

Risico 1: aanrijdingen tussen voetgangers en heftrucks

Maak afzonderlijke voetgangersdeuren, bij voorkeur in het verlengde van het looppad, zodat voetgangers niet zijn geneigd toch door de truckdoorgang te lopen. Geef instructies, maak mensen verantwoordelijk en handhaaf de regels voor het gebruik van de verschillende deuren.
 
Zet een hekwerk parallel aan de transportroute, zodat de voetganger beschermd is. Laat het hekwerk links en rechts van de deur of gang een meter doorlopen, om te voorkomen dat voetgangers onverhoeds in de baan van een heftruck lopen.
 

Risico 2: aanrijdingen tussen heftrucks onderling

Zorg ervoor dat de deuren zijn voorzien van doorzichtige panelen – dat geeft de chauffeur zicht op de situatie in de ruimte die hij wil binnenrijden. Bolspiegels verbreden het zichtveld van de chauffeurs. Versmal rijpaden bij de ingang door middel van hoge aanrijbeveiliging om snelheid te beperken.
 
Stel verkeersregels in, waarin onder meer staat wie voorrang heeft en welke rijsnelheid moet worden aangehouden. Geef goede instructies, zorg ervoor dat iedereen bekend is met de regels en handhaaf ze.