Loodzuur vs. lithium-ion: Wat zijn nu de verschillen en wanneer kies je wat? 

Een loodzuuraccu heeft doorgaans een fors formaat en is gebonden aan vaste afmetingen. Een loodzuuraccu heeft een levensduur van zo’n 5 jaar of 1.250 laadcycli, mits de accu goed wordt behandeld. Daarnaast is het zaak de loodzuuraccu schoon te houden en te controleren of alle cellen correct functioneren. 

Geen onderhoud, geen omkijken

Een lithium-ion accu kent een ander chemisch proces en heeft een gesloten structuur en daardoor onderhoudsvrij. De celstructuur van een lithium-ion accu is totaal anders van opbouw waardoor een complete accu andere vormen kan krijgen. De li-ion accu kan kortstondig tussentijds worden bijgeladen en telt daarbij meer laadcycli dan een loodzuuraccu. Een vuistregel is dat ze tot 3x langer meegaan. 

Kostenverschil 

De aanschafkosten voor lithium-ion zijn op dit moment hoger dan die voor loodzuur techniek. Een lithium-ion accu kan alleen goed en veilig functioneren met een goed Batterij Management Systeem. Ook de techniek van de laders is daarop afgestemd. De loodzuuraccu is een goede keuze, zelfs bij een intensieve en tweeploegeninzet. Dat komt vooral door de initiële kostenfactor, maar ook door de mogelijkheid van het wisselen van de loodzuuraccu. 

Veilig accu wisselen

Het wisselen van accu’s is een argument om juist voor lithium-ion te kiezen. Je hebt immers geen tweede accu nodig en je hoeft geen wisselproces uit te voeren. Andere aspecten in de uiteindelijke kostenberekening tussen beide accutypen is de noodzaak om voor loodzuuraccu’s een geschikte acculaadruimte te hebben. De vloer moet vloeistofdicht zijn om milieuschade te voorkomen en er moet een bepaalde mate van luchtverversing zijn. Een lithium-ion accu kan in principe op elke plek opladen. 

De werkingsgraad van een lithium-ion accu is groter omdat je hem tot 90% mag leegrijden. Een lithium-ion accu is beter in staat om remenergie op te slaan. Samen met het veel efficiëntere laadproces zorgt dat voor een energiebesparing tot wel 30% in vergelijking met loodzuur. Tel je al deze factoren bij elkaar op, dan zijn de kosten van lithium-ion zeer concurrerend met die van loodzuur. 

Vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.