Internationaal goud en twee keer brons voor mbo-vakkampioenen

Team Netherlands heeft tijdens EuroSkills 2023 in Gdańsk drie Europese titels plus 9 medailles voor excellente prestatie veroverd. Lasser Bart Willems (ROC Nijmegen) nam het goud mee naar huis, samen met de ‘Best of Nation’ medaille als hoogst scorende Nederlandse deelnemer. Brons was voor het team Hoveniers bestaande uit Twan Geven en Willem Mateman (Aeres MBO). Brons was ook voor Team mechatronica bestaande uit Sybo Martens en Stefan de Roo (Aventus). Het 3-daagse Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs is op zaterdagavond 9 september afgesloten met een feestelijke ceremonie en prijsuitreiking in de Polsat Plus Arena in Gdańsk, Polen.

Strijden op Europees niveau

Met in totaal 22 Nederlandse vakkampioenen maken Bart, Twan, Willem, Sybo en Stefan deel uit van Team Netherlands. Dit is het nationale team mbo-kampioenen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens Europese vakwedstrijden. Naast dit eremetaal werden er ook 9 medailles voor een excellente prestatie in de wacht gesleept. Erik van der Zwan (directeur WorldSkills Netherlands) blikt met grote bewondering terug op de prestatie van Team Netherlands: “Het niveau dat de Nederlandse kandidaten hier hebben getoond is uitzonderlijk hoog. Ik kijk dan ook met veel trots terug op de prestaties en bevlogenheid van dit team jonge vakkampioenen! Bovendien bevestigt dit dat het niveau van het Nederlands beroepsonderwijs zich meet met de top van Europa.”

Voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin, is na twee keer het nationaal kampioenschap te hebben bijgewoond nu afgereisd naar Polen om met eigen ogen de studenten op internationaal niveau aan het werk te zien. Hij vertelt: “Je moet de wedstrijden echt ervaren. Je voelt de spanning bij de jongeren die hard aan het werk zijn, maar ook bij de supporters die uit Nederland zijn afgereisd en de experts die het beste uit hun deelnemers willen halen. De ervaring van deelname neem je je hele leven mee. En voor mij zijn het allemaal winnaars! Je nek uitsteken loont altijd en dat wordt ook echt gezien.”

Bart, Twan, Willem, Sybo en Stefan reageren op de overwinning

De overweldigende zege moet bij Bart nog bezinken. Hij is overladen met berichten van het thuisfront die doormiddel van een livestream de prijsuitreiking hebben bekeken. Bart vertelt: “Het moet nog even landen. Het is een mooie afsluiting van het avontuur met Wim van de Merwe (expert-adviseur) en Richard Roolvink (expert). Zij hebben mij begeleid en veel samen met mij getraind. Echt top mensen!”. Op de vraag waar hij zijn twee medailles gaat etaleren is het antwoord snel gegeven: “Voorlopig komen ze in de woonkamer te liggen”, daar kan Bart ze elke dag bewonderen.

Voor Sybo en Stefan was de bronzen medaille een grote verrassing. Zij verwachtten zelf een vierde of vijfde plek. Sybo vertelt: “Het voelde al goed. We hebben alles gedaan, alles werkte prima. Het was een goede ervaring. En dan winnen we ook nog een medaille!”. Het was de spreekwoordelijke kers op de taart.

Nu een aantal zeer intensieve dagen kijken Twan en Willem uit naar rust en het weerzien met de familie in Nederland. Wat hen onderscheidt van anderen is vooral voor het getrainde oog zichtbaar. Willem vertelt hierover: “We krijgen allemaal dezelfde tekening, in principe maak je dus dezelfde tuin. Het ligt vooral aan de meetpunten die zeer nauwkeurig moeten zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de gekozen beplanting.” Een podiumplek hadden ze niet verwacht. Willem vertelt: “Dit is echt een moment van ontlading en blijdschap. Onze hoop was eigenlijk gevestigd op een Medallion for Excellence, maar toen? Ja, een podiumplek is natuurlijk stiekem wel het mooist!”

Uitslagen Team Netherlands (a-z)

Anne Eerdman – Schilder – ROC van Twente – 8e
Bart Willems – Lasser – ROC Nijmegen – 1e
Damon van den Berg – Boulanger – Summa College – 5e
Gerrit van Aalst – Bloembinder – Yuverta – 5e
Jirki Hendricks – CNC-frezer – ROC van Amsterdam – 9e
Joost Meijer – CAD-tekenaar – ROC Nijmegen – 5e
Joris van Wijnen – Bouwtimmeren – Deltion College – 7e
Jorn Nieuwenhuis – Patissier – mboRijnland – 4e
Koen van Ast – Meubelmaker – Hout- en Meubileringscollege – 5e
Laura van Oort – Gastvrouw – mboRijnland – 9e
Leendert-Jan Floor – Applicatie- en mediaontwikkelaar – Hoornbeeck College – 10e
Miryanne Ruijs – Kok – Koning Willem I College – 8e
Olivia van Leeuwen – Schoonheidsspecialiste – mboRijnland – 11e
Richard van Asdonck – Autotechnicus – ROC Midden Nederland – 13e
Ruben Boorsma – Metselaar – MBO Amersfoort – 7e
Sam Strijbis – Sanitaire- en Verwarmingstechnicus – ROC Horizon College – 5e
Stefan de Roo – Mechatronicus – Aventus – 3e
Sybo Martens – Mechatronicus – Aventus – 3e
Syta Westra – Kapper – Firda – 11e
Thom Oosterbos – Elektrotechnicus gebouwen – Curio – 12e
Twan Geven – Hovenier – Aeres MBO – 3e
Willem Mateman – Hovenier – Aeres MBO – 3e

Hub voor de industrie en onderwijssector

EuroSkills is het moment waarop experts vanuit elk vakgebied, bestuurders vanuit de onderwijssector en politici samenkomen. De Nederlandse delegatie bezocht de vakwedstrijden en prijsuitreiking. Daarnaast was er een inhoudelijk programma om met elkaar in gesprek te gaan over diverse vraagstukken, waaronder het gezamenlijk optrekken voor de promotie van beroepsonderwijs, de rol die talentontwikkeling speelt bij de professionele en persoonlijke ontwikkeling en de wijze waarop vakwedstrijden breder geïntegreerd kunnen worden binnen het lesprogramma. Vragen die de revue passeerden waren o.a. hoe vaktechnische kennis, persoonlijke ontwikkeling en de aansluiting met het bedrijfsleven evenwichtig aan bod kunnen komen binnen het onderwijs en hoe vaktrots en passie onder studenten gestimuleerd kan worden.