Maximale veiligheid bij batterijproductie: eerste kabelrups gecertificeerd voor droge cleanrooms

Test geslaagd met het best mogelijke resultaat: de E6.29 van igus ontvangt innovatief certificaat voor droge cleanrooms van Fraunhofer IPA voor ISO-klasse 4

 Wanneer de hoogste hygiënenormen vereist zijn, scoort igus hoog met smeermiddelvrije en slijtvaste kunststof componenten voor bewegende toepassing. Met name de productie van batterijen voor de mobiliteit van morgen vereist speciale omgevingsomstandigheden, die worden bereikt door de combinatie van droge ruimtes en cleanrooms. Voor precies deze eisen heeft het Fraunhofer IPA een nieuw type certificaat ontwikkeld. De E6.29 kabelrups van igus is het allereerste kabelgeleidingssysteem dat is getest onder droge cleanroom-omstandigheden en is nu gecertificeerd volgens ISO-klasse 4.

 Lithium-ion-batterijen zijn een sleuteltechnologie van onze tijd die de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt. Dit komt doordat de markt voor elektrische auto’s groeit en het batterijsysteem essentieel is voor elektromobiliteit. Om een foutloze productie en een lange levensduur van de batterij te garanderen, moet het productieproces voortdurend geoptimaliseerd worden. Door het toenemende aantal installaties en de automatisering van de systemen groeit ook de behoefte aan betrouwbare kabelgeleidingssystemen. “De kwaliteitseisen worden steeds hoger – zowel van de kant van de klant als van de kant van de testnormen. Daarom werken we sinds 1997 samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA, waar onze kabelrupsen in gestandaardiseerde bewegingssequenties worden onderzocht. Hierdoor kunnen we een duidelijk statement maken over de reinheidsklasse van onze kabelrupsen”, legt Mark van de Waal, Marketing Manager bij igus, uit. “Onze E6.29-kabelrups, die al vele jaren beproefd is, is het allereerste kabelgeleidingssysteem ooit dat een nieuw type IPA-certificaat heeft ontvangen voor de ISO-classificatie voor cleanrooms onder droge ruimteomstandigheden.”

Unieke combinatie van droogheid en afwezigheid van deeltjes

 Voor de test ontwikkelde Fraunhofer IPA samen met de Cellforce Group een mobiele droge cleanroom-tent. De nieuwe DryClean-CAPE is een flexibeler en kosteneffectiever alternatief voor klassieke, stationaire cleanrooms en creëert niet alleen een zeer schone omgeving, maar ook een productieomgeving met een lage luchtvochtigheid. Het tentachtige cleanroomsysteem bestaat uit twee verschillende overkappingen. Dit resulteert in droogheid en afwezigheid van deeltjes dankzij afzonderlijke luchtbehandelingseenheden die onafhankelijk van elkaar zijn. Deze unieke combinatie zorgt voor de optimale, flexibele productieomgeving.

E6.29 behaalt het best mogelijke testresultaat

 Om die reden heeft het IPA nu ook het nieuwe type certificaat ontwikkeld voor de ISO cleanroom classificatie onder droge ruimte condities. De E6.29 van igus was niet alleen de eerste kabelrups die deze test doorstond, maar behaalde ook het best mogelijke resultaat in de tentachtige cleanroom: ISO-klasse 4. Dit maakt igus tot een van de pioniers op dit gebied. De kabelrups is getest bij een dauwpunt van -40°C, wat overeenkomt met een relatieve vochtigheid van <1% bij een kamertemperatuur van 22°C in een ISO-klasse 3 cleanroom-omgeving. De E6.29 is daarom nu ook geschikt voor veilig gebruik in droge ruimtes. De duurzame kabelrups gemaakt van hoogwaardige polymeer-kunststoffen met geoptimaliseerde wrijvings- en slijtage-eigenschappen is direct uit voorraad leverbaar als standaard catalogusproduct met verschillende inwendige hoogtes, breedtes en buigradii. Een duurtest van de E6 schaalbare dwarsverbinders wordt momenteel ook uitgevoerd in een droge ruimte in het eigen igus testlaboratorium. Ze hebben inmiddels al ruim 10 miljoen dubbele slagen succesvol ondergaan – en de tests lopen op het moment van schrijven nog altijd.

Afbeelding bovenaan:

Smeermiddelvrij, slijtvast en nu ook gecertificeerd voor droge cleanrooms: de E6.29 is de allereerste kabelrups die het nieuwe certificaattype van Fraunhofer IPA ontvangt en ISO-klasse 4 behaalt in de test. (Bron: Fraunhofer IPA / igus B.V.)