Vereniging gaat nieuwe fase in (EKH 3.0) en breidt dienstverlening uit

EKH hijst vandaag de vlag. De Vereniging Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen bestaat 30 jaar. In die periode heeft de organisatie een belangrijke rol gespeeld bij het scheppen van voorwaarden voor het veilig werken met hijs- en hefmiddelen. Dat doet de branchevereniging onder meer met werkvoorschriften en opleidingen tot keurmeester. “We hebben veel bereikt in 30 jaar”, zegt EKH-voorzitter Joost Rings. “Daarop gaan we samen verder bouwen aan maximale veiligheid in de branche.”

Terugkijkend is Rings vooral trots op de samenwerking die ontstond tussen de aangesloten bedrijven. “Door de terugtrekkende overheid bestond 30 jaar geleden de noodzaak om de controle op veilig werken met hijs- en hefmiddelen als branche zelf op te pakken”, vertelt hij. “Daardoor moesten met elkaar concurrerende bedrijven opeens samenwerken en kennis delen. We kunnen wel stellen dat dit bijzonder goed gelukt is. Die samenwerking heeft onder andere geleid tot het opstellen van werkvoorschriften voor hijs- en hefmiddelen die als standaard gelden voor de branche. Ze worden wereldwijd gezien als voorbeeld en zijn erkend door LEEA, de internationale vereniging van de hefwerktuigenindustrie, waarmee wij sinds twee jaar nauw samenwerken.”

Onder de haak en boven de haak

Het veiligheidsniveau van hijs- en hefmiddelen in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau brengen, was vanaf dag één het doel van EKH. Bij de vereniging zijn keurbedrijven aangesloten die zich bezighouden met hijs- en hefgereedschappen (zoals haken, kettingen, kabels) en/of hijs- en hefwerktuigen (kranen en hangbaansystemen). De organisatie kent twee secties: één voor de gereedschappen en één voor de kranen. In de sector, en ook bij EKH, wordt die onderverdeling doorgaans aangeduid als ‘onder de haak’ voor de hijs- en hefgereedschappen en ‘boven de haak’ voor de kranen.

Unique selling point

Voor beide secties heeft EKH aparte handboeken met werkvoorschriften opgesteld en biedt het daarop gerichte opleidingen voor keurmeesters aan. “Leden moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen voor het verkrijgen en behouden van de EKH-certificatie”, geeft secretaris Frans van der Brugh aan. “Het lidmaatschap is daarom een belangrijk unique selling point voor keurbedrijven. Ongeveer 65% van de bedrijven die zich daarmee bezighouden zijn lid. Ons doel is dat in de komende tijd te verhogen naar minimaal 80%.”

EKH 3.0

EKH viert haar ‘parelen’ jubileum vandaag met haar leden. Het programma bestaat onder meer uit een bezoek aan het Expertise Centrum in Vlaardingen van een van de leden: Safe Site powered by Mennens. Dit centrum is een van de grootste trainingsfaciliteiten voor valbeveiliging in Europa.

Daarna volgt een boottocht door Rotterdam en de haven op de Z8, een innovatief elektrisch schip van rederij Zilvermeeuw. “Tijdens het jubileum blikken we natuurlijk terug op de afgelopen 30 jaar”, zegt Van der Brugh. “Maar als een op de toekomstgerichte organisatie kijken we vooral vooruit. We gaan een nieuwe fase in waarin we onze dienstverlening richting leden verder gaan uitbreiden. Op die manier willen we hen nog meer ontzorgen. Daarvoor zijn we bezig met verschillende initiatieven op het vlak van kwaliteitsmanagement, opleiden en digitalisering. Op de algemene ledenvergadering van woensdag 22 november presenteren we die plannen en leggen we ze aan de leden voor.”